kolmapäev, 6. mai 2020

Leiti meile lähim must auk

Grupp Euroopa Lõunaobservatooriumi (ESO) astronoome on avastanud meile lähima musta augu. Kolmiksüsteem tähisega HR 6819, mis koosneb kahest tähest ja mustast august, asub lõunapoolkeralt nähtavas Teleskoobi tähtkujus ning asub meist umbkaudu 1000 valgusaasta kaugusel. Kusjuures kahte selle süsteemi tähte on võimalik pimedas taevas isegi palja silmaga näha. Seni oli meile teadaolevalt lähim must auk 3000 valgusaasta kaugusel Ükssarviku tähtkujus.

Kuigi see Päikesest umbes kolm korda massiivsem must auk on meie jaoks igas mõttes nähtamatu, õnnestus teadlastel selle olemasolu kindlaks teha vaadeldes kahe ülejäänud tähe orbiite. Algselt oligi grupi eesmärgiks uurida binaar- ehk kaksiktähti, kuid neile endilegi üllatuseks avastasid nad, et süsteemis peab olema veel üks massiivne keha - must auk - mille ümber ülejäänud kaks tähte tiirlevad.
Erinevalt enamikest siiani avastatud mustadest aukudest, millest on kinnitust leidnud vaid paar tosinat, on antud must auk nii-öelda vaikne. See tähendab, et selle ümber ei ole gaasist ja tolmust ketast, mille sisenemisel musta auku kiirguks tugevat röntgenkiirgust ning vaatamata oma massile on selle läbimõõt tõenäoliselt vaid paarkümmend kilomeetrit.

Kuna must auk tekib massiivsete tähtede elu lõpus, peaks ainuüksi Linnutees leiduma sadu miljoneid "vaikseid" musti auke. Mingit erilist ohtu nad sealjuures Päikesesüsteemile ei kujuta, kuna tähtede omavahelised kaugused on võrreldes nende endi mõõtmetega tohutud.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar