esmaspäev, 25. mai 2020

Meteoriidid Marsi pinnal

Seda, et Maalt võib siit-sealt leida siia millalgi prantsatanud meteoriite, ei tohiks kellelgi uudisena tulla. Meie kuulsad meteoriidikraatrid (Kaali, Negrundi, Ilumetsa, Kärdla, Simuna, Tsõõrikmäe) on ometigi just selliste taevakivide poolt küntud. Maailma suurimate raudmeteoriitide kohta kirjutasime mõned kuud tagasi pikemalt: https://www.astromaania.ee/…/maailma-suurimad-leitud-meteor…
Küll aga on üsna huvitav, et me oleme meteoriite avastanud ka teistelt taevakehadelt. Eriti planeet Marsilt, mille pinnale on viimase 23 aasta jooksul maandunud neli kulgurit, mis on seal ühtekokku läbinud ligi 100 kilomeetrit. Praeguse seisuga on neist veel töökorras Curiosity ning suvel peaks Marsi poole teele asuma Mars 2020 missiooni raames kulgur nimega Perseverance.
Galeriis mõned näited Marsilt leitud (raud)meteoriitidest, mis võisid planeedile langeda miljoneid või isegi miljardeid aastaid tagasi. Kõik seni leitud meteoriidid on avastatud Oppurtunity kulguri poolt, mis veeres aastatel 2004-2018 ringi nii-nimetatud Meridiani Planum tasandikul. Tuule poolt välja kaevatult lebavad nad seal otsekui äsja langenult.

Nii-nimetatud Kuumuskilbi Kivi avastati kulgur Opportunity poolt 2005. aastal täiesti juhuslikult, kui see saadeti uurima maanduri äraheidetud kuumuskilpi. Sellel mõõtmed on võrreldavad korvpalliga.

Opportunity Marsile toimetanud maanduri kuumuskilp paistab vasakul. Esiplaanil on näha selle kokkupõrkejälg. Meteoriit lebas selle vahetus läheduses.

Opportunity Kuumuskilbi Kivi uurimas.

Üle poolemeetrise läbimõõduga Ploki Saare meteoriit Marsi liivadüünide vahel.

Lähivõte Ploki saare meteoriidist.

Mackinac Saare meteoriit.

Oileán Ruaidh nime kandev raudmeteoriit, mille Oppurtunity leidis 2010. aastal.

Lähivõte Oileán Ruaidh meteoriidist.

Varjupaiga Saare nime kandev meteoriit, mille läbimõõt on umbes 27 sentimeetrit.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar