esmaspäev, 4. mai 2020

Atlas kaob ja Luik tõuseb

Nagu nüüdseks selge, jääb vahepeal astronoomiaringkondades laineid löönud komeet Atlase poolt pakutav hiliskevadine vaatemäng ära. Nimelt lagunes komeet aprilli keskel mitmekümneks pisemaks fragmendiks ning kaotas kiirelt heleduses.
Samal päeval kui Atlas lagunes, avastati aga lõunapoolkera taevast uus kiiresti heledamaks muutuv komeet, mis võib mai lõpus Atlase asemel ka meie laiuskraadidel silmaga nähtavaks muutuda. Seda muidugi juhul, kui seegi enne ära ei lagune. NASA Päikese ümber tiirleva kosmosesond SOHO abil leitud komeet tähisega C/2020 F8 sai sondi kaamerate järgi kiiresti hüüdnime SWAN (tõlkes Luik).
Tegemist samuti suhteliselt väikese komeediga, mille tuuma läbimõõt jääb tõenäoliselt paari kilomeetri sisse ning Päikese sisealasid külastab ta iga 12 tuhande aasta tagant. Hetkel on SWAN lõunapoolkeralt Vaala tähtkuju esiplaanil juba silmaga nähtavaks muutunud ning peaks Päikesele lähimasse punkti (periheeli)jõudma 27. mail, kui see asub sellest kolm korda lähemal kui Maa. Umbes samal ajal peaks ta teoreetiliselt nähtavaks muutuma ka meie põhjataevas madalal Perseuse tähtkuju alumises servas. Paraku on mõned komeediteadlased pakkunud, et Swan võib olla juba ilmutamas märke peatsest lagunemisest. Es tuleb pöialt hoida, et ta ikka vastu peaks.

Fotol komeet Swan aprilli keskel Namiibia valgusreostusest puutumata taevas. Nagu näha, oli peamisest jääst, lumest ja tolmust koosneval komeedil juba siis väga muljetavaldav sinakas ioonsaba, mis ulatub miljoneid kilomeetreid pikkuses. Autor: Gerald Rhemann

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar