reede, 8. mai 2020

Kuu "võimatul" fotol

Ühendriikide astrofotograaf Andrew McCarthy on tuntud eelkõige oma suurepäraste kuufotode poolest. Näiteks eelmisel aastal avaldas ta oma instagrami kontol veerandmiljonist üksikust kaadrist koostatud tohutu kuumosaiigi. Nüüd on fotograaf maha saanud järjekordse meistriteosega, kus Kuud on jäädvustatud enneolematult kontrastselt. Autor ise nimetab seda "võimatuks" fotoks.


‌Selle loomiseks pildistas McCarthy kahe kuuloomise nädala jooksul iga päev Kuud ning liitis tulemused hiljem kokku. Kusjuures käiku läksid vaid need kitsad Kuu piirkonnad, mis paistsid niinimetatud terminaatori (valguse-pimeduse piir) vahetus läheduses. Nagu kõik Kuud binokli või teleskoobiga vaadelnud teavad, on terminaatori lähistel meie kaaslase pinnavormid eriti rõhutatud, kuna seal madalalt paistev Päike venitab nende poolt heidetud varjud pikaks.

‌Kuna erinevate faaside ajal Kuu orientatsioon meie vaatenurgast mõnevõrra muutub ehk libreerib, pidi McCarthy tehtud fotod kõigepealt asetama taevakeha 3D mudelile ning need seal omavahel virtuaalselt kokku ajama. Tulemus räägib vist enda eest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar