reede, 20. november 2020

Arecibo raadioteleskoop lammutatakse

Vahel tuleb astronoomiamaailmast ka tõeliselt halbu uudiseid. Oleme sunnitud kurbusega teatama, et Puerto Ricos asuv ikooniline Arecibo raadioteleskoop on otsustatud turvalisuse kaalutlustel lammutada. Tegemist on korvamatu kaotusega vaatlevale astronoomiale ja maavälise elu otsingutele.

Probleemid 57 pikka aastat teadust teeninud raadioteleskoobiga algasid selle aasta augustis, kui katkes üks selle tugikaablitest, mille eesmärgiks oli ligi 300 meetrise läbimõõduga teleskoobi kohal hoida üle 800 tonnist detektoriplatvormi. Kahju antenni raadiolaineid peegeldavale kattele ulatus miljonitesse. Novembris purunes teine, seekord peakaabel. Kuna üle poole sajandi vanuse teleskoobi puhul ei saa enam garanteerida, et selle parandamine või opereerimine oleksid turvalised, otsustas Rahvuslik Teadusefond (The National Science Foundation) selle ametlikult maha kanda ja demonteerida.

Mitmetest kuulsatest fimidest ja sarjadest tuttav teleskoop on aastakümnete jooksul teinud lugematuid avastusi. Muuhulgas avastas see asteroidi Bennu, millelt peaks peagi Maale jõudma esimesed pinnaseproovid. Lisaks on teleskoopi aktiivselt kasutatud maavälise elu otsingutel (SETI), kus sellega on kuulatud võimalikke kosmosesügavustest kostuvaid raadiosignaale.


Arecibo raadioteleskoop oli 53 aastat maailma suurim omataoline, kuni hiinlaste 500 meetrine raadioteleskoop 2016. aastal selle rekordi lõi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar