reede, 26. märts 2021

Udukogune taevas Orioni ümbruses

Sellel astrofotograaf Alistair Symoni poolt valmistatud fotomosaiigil on näha milline näeb ülipikkade säriaegadega välja taevas Veomehe ja Orioni tähtkujude vahelisel alal. Kuigi foto orientatsioon on meie laiuskraadide kohta natukene harjumatu, peaks taevast veidigi tundev inimene sellelt esimesena üles leidma kuulsa Orioni tähtkuju üleval paremal nurgas. Selle sinine hiidtäht Riigel särab otse nurgas ning punane Betelgeus peaaegu keskel. Nende vahele jäävad tuntud Orioni, Hobusepea ja Leegi udu ning kolm Orioni vöötähte nimedega Mintaka, Alnilam ja Alnitak (ülalt loetledes). Vööd raamib fotol kollakas toonis poolkaar, mida tuntakse Barnardi silmuse nime all ning mis kuulub hiiglasliku Orioni molekulaarkompleksi koosseisu.

Vasakule liikudes näeme osakest Kaksikute (suunaga alla vasakule), Sõnni (suunaga üles) ja Veomehe (suunaga vasakule üles) tähtkujudest. Neist leiame teiste hulgas Rosetti, Koonuse, Millimallika, Ahvipea ja Konnakullese udukogud. Neist kõik on erinevatel kaugustel meie Linnuteed liigendavad hällid uute tähtede tekkeks. Vahest kõige huvitavama välimusega on üleval vasakus nurgas asuv Simeis 147 ehk Spagetti udu, mis on vastupidiselt eelnimetatutele paik, mis helendab massiivse tähe ammusest surmast supernoovana. Tema kohal paistab heledalt Veomehe tähtkuju täht nimega Alnath.
Foto koosneb 34 tükist kombineeritud säriajaga 430 tundi ning suuremalt saab seda näha siin: https://apod.nasa.gov/.../2103/AroundOrion_Symon_2000.jpg

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar