reede, 12. märts 2021

Uudiseid hiljutistest meteooridest ja meteoriitidest

Üle-eelmisel nädalavahetusel salvestasid Prantsusmaal asuva Maurauxi observatooriumi taevakaamerad pisikese, umbes mandariini mõõtu meteoori kukkumise sealsesse piirkonda. Kolme kaamera videopiltidest õnnestus teadlastel välja arvutada umbkaudse ala kuhu see kukkuda võis - kuhugi Aiguilloni linna lähistele.

Sotsiaalmeedias kutsuti kõiki elanikke ja niisama huvilisi umbes 150 grammist meteoriiti otsima, kuna taoline puutumatu kosmosekivi, mis on Päikesesüsteemis ringi lennanud miljardeid aastaid, on teaduslikus mõttes üsna väärtuslik. Praeguse seisuga ei ole nende otsingud veel vilja kandnud.

Umbkaudne piirkond, kuhu meteoriit kukkus.


Teine meteooridega seotud uudis tuleb USA Vermonti osariigist, mille kohal sisenes atmosfääri hinnanguliselt 5 kilogrammine ja 15 sentimeetrise läbimõõduga kivi. Kilomeetreid sekundis liikuv asteroidikild rebiti selle ees tekkiva meeletu rõhu ja selle taga tekkiva vaakumi poolt 30 kilomeetri kõrgusel maapinnast tükkideks ning see plahvatas kusagil 200 kilogrammi TNT jõuga. Tekkiv lööklaine oli piisav, et seda oli kuulda kilomeetrite kauguselt ning väidetavalt raputas see tuntavalt isegi kohalikke maju ja autosid. Ka kohalikel maavärinaid mõõtvatel seismograafidel õnnestus sündmus salvestada.

Vermonti meteoori nägi ligemale 100 inimest. Kaardil on märgitud nende asukohad ja vaatlussuunad.

Seismograafid tuvastasid meteoori plahvatuse.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar