teisipäev, 2. märts 2021

Marsi ja Plejaadide lähenemine

Täna tuleb eelduste kohaselt selge õhtu ja öö ning kõigil astronoomiahuvilistel peaks avanema võimalus näha suhteliselt haruldast planeet Marsi ja Plejaadide täheparve konjuktsiooni ehk lähenemist Sõnni tähtkujus. Kahte objekti lahutab täna ja homme õhtul vaid kusagil kolmekraadine vahemaa. Nii lähedalt möödusid nad üksteisest viimati 20. jaanuaril 1991. aastal ja järgmist sellist näeb alles 2038. aasta veebruaris.

Abhijit Patili foto 2019. aasta 1. aprilli toimunud Marsi ja Plejaadide konjuktsioonist, kus neid lahutas 3,1 nurgakraadi.

Plejaadid (M45) ehk Taeva Sõel või Sõelatähed paistavad meile õhtul kella seitsme ajal otse edelas umbes 45 kraadi kõrgusel. Pisut miniatuurset Suurt Vankrit (ei, see ei ole Väike Vanker) meenutavas tähtede kogumis võib silmaga eristada kusagil kuute tähte, kuid teleskoopidega võib neid sealt leida sadu. Nimelt on tegemist meile ühe lähima, 444 valgusaasta kaugusel asuva hajustäheparvega, kus kosmilises mõttes alles eile on hiiglaslikust gaasipilvest välja kondenseerunud noored ja kuumad tähed, mis üksteisega veel gravitatsiooniliselt seotult Linnutees tiirlevad. Punakas planeet Marss, mis liigub iga päevaga niinimetatud kinnistähtede suhtes ida poole, asub täna kohe selle all.
Kuigi nii täheparve kui planeeti tasub eraldi vaadata ka teleskoobiga, ei mahu nad paraku enamike teleskoopide vaatevälja korraga ära. Kõige parem on neid vaadelda kas binokli või niisama silmaga. Ka kaamera ja korraliku objektiiviga tasub neid üritada pildile püüda. Marsist paarkümmend kraadi vasakul asub umbes sama hele ja silmale samuti punakas tunduv hiidtäht Alderbaraan, mis on ühtlasi Sõnni tähtkuju heledaim. Lisaks neile tasub veel pilk peale heita Sõnnist kõrval asuvale uhkele Orioni tähtkujule ja selle sees asuvale samanimelisele udukogule. Plejaadid ja Marss asuvad üksteisele homme veel isegi pisut lähemal (2,6 nurgakraadi), aga ilmateade selleks ajaks enam nii optimistlik ei ole.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar