kolmapäev, 10. märts 2021

Hubble kosmoseteleskoop lülitas ennast turvarežiimi

Hubble kosmoseteleskoobi meeskond teatas eile, et legendaarne vaatlusriist on ennast peale ootamatut tarkvaraviga lülitanud avariirežiimi ning nad teevad kõik endast oleneva, et seda tagasi töökorda saada. Üle 30 aastane teleskoop on sarnases olukorras olnud ka varem. Näiteks 2018. aastal kui üks selle suunavatest güroskoopidest rikki läks, ei tahtnud uus käivituda ning inseneridel kulus kolm nädalat, et viga tarkvaraliselt lahendada. Antud juhul ei ole veel täpsustatud, et kas ka seekord on probleem põhjustatud Hubble jaoks elutähtsate güroskoopide poolt.


Asudes maapinnast 550 kilomeetri kõrgusel orbiidil puudub NASA-l peale kosmosesüstikute pensionile saatmist võimekus teleskoopi hooldada, tuues varem või hiljem endaga kaasa olukorra, kus seda enam arvuti tagant parandada ei saa. Loodame, et see aeg ei ole veel kätte jõudnud.

Eelmise aasta aprillis tähistas Hubble 30ndat sünnipäeva, mille puhuks sai kirjutatud ülevaatlik lugu selle sünnist: https://leht.postimees.ee/.../hubble-i-kosmoseteleskoop...
All foto Hubblest kosmosesüstik Atlantise pardalt, mille meeskond tegi 2008. aastal teleskoobile viienda ja senini viimase hoolduse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar