esmaspäev, 27. detsember 2021

James Webb ja komeet Leonhard

Nüüdseks peaksid juba kõik (huvilised) teadma, et James Webbi kosmoseteleskoop saadeti laupäeval edukalt kosmosesse, kus see jätkab (hetke)kiirusel 1,3 kilomeetrit sekundis oma teekonda L2 nimelise punkti poole. Selle tüki kirjutamise ajal on see jõudnud Maast juba 343 tuhande kilomeetri kaugusele ehk peaaegu sama kaugele kui Kuu. Üle miljoni kilomeetri ootab veel ees. Lisaks on teleskoop automaatselt ja edukalt lahti pakkinud kaks detaili - päikesepaneelid teleskoobi varustamiseks vooluga ja sideantenni, mis osutades pidevalt Maa suunas lubab siinsel juhtimiskeskusel sellega ühendust pidada. Kõik järgnevad etapid, nagu näiteks päikesevarjuki ja peegli kokkuvoltimine, saavad toimuma juhtimiskeskusest antud käskluste alusel.

All kaks fotot, mis seotud Webbi stardiga ja kaks fotot, mis seotud ühe teise tänavuste jõulude (astronoomilise) vaatepildiga - komeet Leonhardiga.
Esimesel fotol (autor JM Guillon/ESA) on näha hetke kui Webbi kandev Ariane 5 Prantsuse Guajaana kosmosesadamast õhku tõusis. Moment, mil miljonid inimesed üle kogu planeedi hirmust kangestunult ekraane jõllitasid.


Teine foto pärineb Taimaalt Doi Inthanoni Rahvuspargist, kus fotograaf Matipon Tangmatitham jäädvustas ühele fotole nii eelmainitud raketi heitgaasidest moodustunud ja päikesevalguse poolt valgustatud pilve, kui ka miljoneid kordi kaugemal asuva komeet Leonhardi, mis jõuab järgmisel nädalal Päikesele lähimasse punkti.


Kolmas foto on suurepärane lähivõte Leonhardist pildistatud Namiibiast fotograafide Rolando Ligustri ja Lukas Demetzi poolt. Sellelt on näha umbes kilomeetrise läbimõõduga komeedi miljoneid kilomeetreid pikk saba, mis moodustub komeedimaterjali aurustumise ja päikesekiirguse rõhu (ka valgus suudab ainet lükata) mõjul. Rohekas poolkaar komeedi tuuma ümber on niinimetatud kooma - ajutine ja ülihõre, kuid see-eest hiiglaslik atmosfäär lumest ja jääst koosneva komeedituuma ümber.


Leonhardi on praegusel ajal võimalik lõunapoolsetel laiuskraadidel vahetult peale päikeseloojangut ja planeet Veenuse lähistel näha lausa palja silmaga. Sellega on see lõppeva aasta kaugelt kõige heledam komeet. Eks näis, et milliseid komeete ja vaateid meile algav aasta pakub.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar