reede, 17. veebruar 2023

Pandora parve gravitatsioonilääts

Avaldatud on järjekordne vapustav ülesvõte James Webbi kosmoseteleskoobilt. Fotol, mille tegemiseks kogus 6,5 meetrise peegliga teleskoopl kokku 30 tundi valgust, paistab Skulptori tähtkuju suunas asuv galaktikate parv nimega Pandora (Abell 2744). Tegelikult koosneb see meist umbes nelja miljardi valgusaasta kaugusel asuv (mega)parv kolmest, paarisada miljonit valgusaastat laias alas paiknevast galaktikaparvest (fotol heledamad kogumid). Parved ise ja nende kombineeritud mass kõverdab sõna otseses mõttes ruumi ja seega seda läbivat valgust. See lubab tekkida ühel universumi suursugusemal, veidramal ja kasulikumal nähtusel - gravitatsiooniläätsel. Nimelt on parvede ümber paistvad sajad punakad ja kaarjad objektid tegelikult kaugel-kaugel parvede taga asuvad galaktikad, mille kujutised on parvede gravitatsioonis suurendatud, moonutatud ja mõnedel juhtudel dubleeritud. Tänu taolistele kosmilistele läätsedele saavad astronoomid näha ja uurida galaktikaid, mis oleksid oma kauguse tõttu isegi Webbi jaoks vaid veidi enam kui punktid.

Erinevaid tehnikaid kasutades parve umbkaudset kaugust hinnates ning nähes mis määral see kaugete galaktikate valgust kõverdab, saavad astronoomid mõõta parve massi. Seda tehes selgub, et nähtavat ainet on selles vaid umbes 5% tervikust (kõik tähed ja nendest koosnevad tuhanded galaktikad), röntgenkiirguses helendavat galaktikate- ja tähtedevahelist gaasi 20% ja ülejäänud 75% massist kuulub seni veel üsna tundmatule ja seepärast ka lihtsalt "tumedaks aineks" kutsutud substantsile.
Antud fotol on erinevatel kaugustel paistavaid galaktikaid kokku kümneid tuhandeid. Mida punasemad, seda kaugemad.
Soovitame tungivalt uurida ja suurendada originaalkujutist, mille leiab siit: https://webb.nasa.gov/.../feb-15-23-STScI...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar