esmaspäev, 18. detsember 2023

2023. aasta geminiidid fotodes

Mõned jäädvustused detsembri geminiidide meteoorivoolust, mis pilvisuse tõttu jäi Eestist kahjuks praktiliselt nähtamatuks. Asteroid 3200 Phaethoni poolt tekitatud vool on enamikel aastatel põhjapoolkera kõige rikkalikum omasugune, lubades ideaalsete vaatlustingimuste juures ära näha kuni 120 meteoori tunnis. Selle aasta olud olid vähemalt sellest suhtes head, et öötaevast puudus valgustatud Kuu.

Taolisi fotosid tehakse reeglina nii, et kaamera seatakse mitmeks tunniks või isegi mitmeks ööks mitmesekundiliste säridega taevast pildistama. Hiljem korjatakse kokku kõik need kaadrid, millele on jäänud geminiid ning need liidetakse ühele fotole kokku. Mõnikord tehakse veel eraldi jäädvustused taevataustast ja maapinnast.
Osadelt fotodelt on hästi näha, et mida mõeldakse meteoorivoolude puhul sõnaga radiant. Radiant on see koht taevas, millest mingi konkreetne meteoorivool näib "välja kiirguvat". Näiteks geminiidide radiant asub Kaksikute tähtkujus, mida on fotodel lihtne ära tunda kahe heleda tähe (Kastor ja Polluks) järgi. Radiandi suuna määrab ära kahe liikumise koosmõju. Esiteks Maa liikumissuund oma orbiidil ümber Päikese ning teiseks geminiide tekitava voolu (sisuliselt liiva- ja kruusaterade suuruste tükikeste pilv orbiidil ümber päikese) liikumissuund Maa suhtes.

Hiina, Luo Hongyang

Itaalia, Alessandro Ziggiotti

Argentiina, Gerardo Ferrarino

Hispaania, Enrique Arce Mansego

USA, Brennan Gilmore

Hispaania, Ana Moya Fernández

Egiptus, Ahmed Waddah

Hiina, Aaron Wang

Egiptus, Alaa Bedewi

USA, Laurie Hatch

UK, Stonehenge Dronescapes

Hiina, Hongyang Luo


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar