laupäev, 23. detsember 2023

Talvine pööripäev 2023

Täna varahommikul Eesti aja järgi kell 5:27:19 jõudis Maa oma orbiidil sellisesse kohta, kus planeedi põhjapoolkera vaatab Päikesest maksimaalsed 23,5 kraadi eemale. Teisisõnu saabus pöörihetk, täna on pööripäev ja alguse on saanud astronoomiline talv.

Kui möödunud öö oli meie jaoks aasta kõige pikem, siis nüüdsest kuni suvise pööripäevani (20. juuni) hakkavad need tasapisi päevade pikenemise arvelt lühemaks tiksuma. Pole siis midagi imestada, et juba muistsetel aegadel tähistati seda perioodi kui otsest valguse võitu pimeduse üle ning maha peeti korralikud pidustused (näiteks vanade roomlaste põllumajandusjumala Saturni auks peetud Saturnaalid kujutasid endast nädalast sööma- ja joomaorgiat). Ka meie maailmajaos tähistavad jõulud on alguse saanud pigem paganlikest pidustustest, kui ühe väidetava tegelase väidetavast sünnipäevast. Joomapidustuste keelamine pole keelajate jaoks kunagi hästi välja kukkunud.

183 päevase säriajaga foto Päikese liikumisest Portugali taevas suvisest pööripäevast kuni talviseni. Foto tehti niinimetatud nõelaaugukaamera ja fotopaberi abil. Autor: José Zarcos Palma

Maa pöörlemistelje kalle orbiidil.

Talvine pööripäev on ajaliselt lähedal Maa periheelile (5. jaanuaril) ehk ajale kui Maa ja Päikese omavaheline kaugus on väikseim. Kui see tundub veider, siis tasub mõelda sellele, et lõunapoolkeral elavate inimeste jaoks ei ole see üldse mitte veider.

Jõulude nimi on meie keelde jõudnud aga vanade germaani rahvaste poolt peetud Yule kaudu, millega tähistati väidetavalt jumal Odini poolt juhitud Metsiku Jahi toimumist.
Head pööriaega!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar