teisipäev, 19. detsember 2023

Uraan

James Webbi kosmoseteleskoobi värske foto Päikesesüsteemi kaugest ja külmast jäähiiust Uraanist, selle rõngastest ja kuudest. Uraan on teiste planeetide hulgas erandiks oma pöörlemisteljega, mis oma suunalt peaaegu pikki selle tiirlemistasandit ümber Päikese. Kui Maa pöörlemistelje kalle on 23,4, siis Uraani sama näitaja on 97,8 kraadi. Ühe pöörde tegemiseks kulub planeedil 17 tundi ja ühe tiiru tegemiseks 84 aastat. See tähendab, et planeedi poolkerad saavad keskmiselt 42 aastat valgust ja 42 aastat pimedust. Hetkel vaatab Päikese ja seega ka meie suunas Uraani põhjapoolkera.



Lisaks Uraani nähtavas valguses praktiliselt nähtamatutele rõngastele on Webbi infrapunafotol näha planeedi 14 kuud (kokku on neid 27) ning heledalt planeedi põhjapoolusel pöörlevad pilved. Täiesti Päikese poole pöörab Uraan oma põhjapooluse 2028. aastal. Planeediteadlaste jaoks on seega huvitav jälgida, et kuidas temperatuuri tõus Uraani põhjapoolkera ilmastikumustreid mõjutab.
Nagu ikka on Webbi fotod täidetud taustal paistvate kaugete galaktikate poolt. Nähtavas valguses tehtud fotodel kipub neid varjama Linnutee tähtedevaheline tolm ja gaas. Webb näeb universumit peamiselt soojuskiirguses.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar