laupäev, 16. november 2019

Maastikufoto Marsilt

Selle tontlikult kauni maastikufoto autoriks on marsikulgur Curiosity, mis viimase omasugusena punast planeeti avastab. Umbes maasturi mõõtu kuuerattaline sõiduk, mille tippkiirus on 90 meetrit tunnis, on Marsil asuva 3,5 miljardi aasta vanuses Gale kraatris ringi sõitnud viimased seitse aastat. Selle aja jooksul on ta läbinud üle 21 kilomeetri ning jõudnud Aeolis Monsi (Terav mägi) jalamile, mis ulatub kraatri põhjast 5,5 kilomeetri kõrgusele.

Antud foto, mis tehti käesoleva kuu alguses (2573ndal Marsi päeval) ühe kulguri must-valge navigatsioonikaamera poolt, vaatab tagasi Curiosity teekonnale, mis algas kraatri madalamast ja tasasemast piirkonnast. Vasakul on näha mäeküljest välja turritavad kivimikihid ning kauguses Gale kraatri mitu kilomeetrit kõrged seinad.
Maandumispaiga valikul sai määravaks, et ligi 150 kilomeetrise läbimõõduga kraater oli ilmselt mingil perioodil täidetud ääreni vedela veega. Kuna vedel vesi on praeguste arusaamade kohaselt üheks peamiseks elu tekke eelduseks, saadetigi Curiosity sealset nüüdseks kuiva pinnast ja tuule poolt paljastatud setteid uurima. Kuigi iidseid fossiile või elusaid baktereid pole kulgur avastanud, on ta oma teekonnal leidnud hulgaliselt eluks vajalikke elemente ja ühendeid.
Kõiki Curiosity poolt Maale edastatud töötlemata fotosid saab näha siit: https://mars.nasa.gov/msl/multimedia/raw-images/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar