kolmapäev, 13. november 2019

Avati Apollo kuuproov

Eelmisel nädalal avati USA Johnsoni Kosmosekeskuses pinnaseproov Kuult, mille võtsid endaga kaasa astronaudid Gene Cernan ja Jack Schmitt, kes 47 aastat tagasi Apollo 17 missiooniga viimaste inimestena Kuul kõndisid. Senini oma originaalses konteineris säilitatud proovi loodetakse uurida meetoditega, millest pea pool sajandit tagasi undki ei osatud näha.
Apollo 17 astronaut Gene Cernan valmistub võtma kõnealuseid proove.
Aastatel 1969-1972 maandus Apollo missioonide käigus Kuu pinnale tosin astronauti, kes tõid endaga kaasa ühtekokku 382 kilogrammi kuukive ja regoliiti (kuutolmu). Kui enamus neist proovidest avati kohe Kuu ehituse ja geoloogilise mineviku tundmaõppimiseks, siis mõned neist jäeti puutumatul kujul järgmistele põlvkondadele, teades et tulevikus suudetakse neid uurida parema tehnoloogia abil. Nüüd kus NASA plaanib viimaks Kuule naasta, on tulevik kätte jõudnud.
Vastavatud proov tähisega 73002 ja jaanuris avatav 73001 võeti Apollo 17 missiooni käigus Kuu pinna ülemistest kihtidest. Selleks kasutati 4 sentimeetrit laia ja kaks jalga (u 60 cm) pikka toru, mis suruti nende maandumispaiga lähistele jäänud Lara kraatri valli. Selles on jäädvustunud erinevad pinnasekihid ning loodetavasti elemendid ja ühendid, mis Kuu vaakumile ja kiirgusele paljastatud pinnal ellu poleks jäänud.
Võrdlus 1974. aasta ja tänapäeva röntgentehnoloogiast proovide uurimisel enne avamist.
Tänu uutele tehnoloogiatele suudetakse proove eemalt 3D skanneerida, teha kindlaks nende täpset koostist ning vaadata mineraalide struktuuri enneolematus kõrglahutuses. Lisaks loodetakse nende abil välja koolitada uus NASA laborantide põlvkond, kes taoliste materjalidega ringi oskaks käia, sest apolloaegsed teadlased on nüüdseks kas pensionil või manalateel.
Laborandid värisevate kätega proovi avamas.
Lisaks Apollo 17 proovidele ootavad karantiinis oma korda veel mõned Apollo 16 ja 15 käigus Maale toodud proovid. NASA loodab inimese uuesti Kuule saata 2024. aastaks Artemise nimelise programmi käigus...juhul kui seda plaani järjekordselt Kongressi poolt põhja ei lasta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar