reede, 22. november 2019

Tähesadu jäi tulemata

Aeg esialgseks kokkuvõtteks täna hommikuks ennustatud alfa-monotserotiidide tähesajust. Nagu tublid vaatlejad üle Eesti on nüüdseks teada andnud, kattis sellel ajal meie taevast ühtlane pilvkate. Seega tähtede ega meteooride nägemisest ei saanud juttugi olla...
Aga selles suhtes pole kurvastamiseks põhjust, sest ameerika mandri astronoomiahuvilised on nüüdseks foorumites raporteerinud saju täielikku puudumist. Vähe sellest, osade väitel olla taevast sel hetkel puudunud isegi sporaadilised (tavalised) meteoorid. Ei tea, kas selle põhjuseks pettumusest kehvenenud silmanägemine või sisenes tõesti Maa selleks ajaks eriti puhtasse kosmose piirkonda.
Igatahes... sadu jäi seekord ära. Ju siis tegid ennustajad oma kalkulatsioonidesse vea või siis jätsid mõne olulise teguri arvestamata. Kuna alfa-monotserotiidide tekitajat komeeti veel tänaseni ei tunta, ei ole neile ka midagi hullu ette heita. Ehk järgmine aasta...
All Rosetta missiooni käigus komeet 67P/Churyumov–Gerasimenkot uurinud Philea maanduri selfi koos oma subjektiga. Foto, mille esiplaanile on jäänud Philea kere ja päikesepaneelid tehti 2014. aasta septembris hetkel, kui maandur oli komeedist umbes 50 kilomeetri kaugusel.
Mõne kilomeetrise läbimõõduga 67P on niinimetatud lühiajaline komeet, mis ligineb Päikesele iga kuue ja poole aasta tagant. Alfa-monotserotiidide tundmatu tekitaja on aga arvatavasti umbes 500 aastase perioodiga ja seega pikaajaline komeet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar