neljapäev, 14. november 2019

4K video Merkuuri üleminekust

Nagu eelmise Merkuuri ülemineku ajal 2016. aastal jälgis ka esmaspäevast planeedi üleminekut päikesekettast pingsalt pealt NASA päikeseobservatoorium (Solar Dynamics Observatory - SDO). Maapinnast 35 tuhande kilomeetri kõrgusel tiireldes vaatleb see alates 2010. aastast meie kodutähe pinda mitmetes erinevates lainepikkustes ning teeb vastavad ultra-HD fotod iga 12 sekundi tagant.
Antud video on nendest samadest fotodest kokku pandud. Päikese erinevad värvid ja pinnadetailid on tingitud sellest, et kuna enamike SDO poolt jäädvustatud lainepikkusi inimsilm ei näe, on need teisendatud meile tuttavasse nähtavasse valgusesse ning lihtsuse huvides erivärviliseks muudetud.

Tasub veel mainida, et kuigi Merkuur näib videos asuvat otsekui Päikese vahetus läheduses, oli ülemineku ajal tema kauguseks tähe pinnast 47 miljonit kilomeetrit. See on umbes kolmandik vahemaast Päikesest Maani. Seega visuaalses suuruste võrdluses on Merkuur tegelikult Päikesest veel kolmandiku võrra väiksem ja ega Maa väga palju suurem ei ole.
Sama video 4K kvaliteedis: https://www.youtube.com/watch?v=0yNzSwlnQ2Q
Pool tundi hämmastavalt dünaamilist Päikest 4K kvaliteedis: https://www.youtube.com/watch?v=6tmbeLTHC_0
Video on avalikus kasutuses, mis tähendab, et seda võib vabalt alla laadida: https://svs.gsfc.nasa.gov/13425

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar