teisipäev, 5. november 2019

Vaated Laguuni udukogule

Tõenäoliselt üks taeva fotogeenilisemaid udukogusid on Amburi tähtkujus asuv M8 ehk Laguuni udukogu. Linnutee keskme sihis umbes 5000 valgusaasta kaugusel asudes on see sarnaselt teiste omasugustega paigaks, kus galaktikas tiirutavast gaasi- ja tolmupilvest tekivad uued tähed. Juba süttinud ja seega tulised tähed panevad ümbritsevas udukogus sisalduva vesiniku ning vähesel määral väävli- ja hapnikugaasid mitmevärvilselt heledama. Kolossaalset udukogu liigendavad tumedad laigud, pöörised ja triibud, mis on tekkinud jahedamate hiidtähtede atmosfäärides ja vägivaldsete täheplahvatuste ehk supernoovade käigus.
Umbes 110x50 valgusaastat lai ja kõrge Laguuni udu oleks lõunapoolsematel laiuskraadidel isegi silmaga näha. Seevastu meie maal tõuseb ta südasuvistel hilisõhtutel kõigest kuue kraadi kõrgusele ning on seetõttu väga raskesti vaadeldav. Pealegi selle täie ilu ja värvide nautimiseks peaksid meie silmad olema sama suured kui maailma parimad teleskoobid.

Hubble kosmoseteleskoop jäädvustas Laguuni udukogu oma 28. sünnipäevaks lähivaates.
Tšiilis asuva VLT (Very Large Telescope - Väga Suur Teleskoop) poolt pildistatud Laguuni udukogu selle täies ulatuses. Udukogu mõõtmed on umbes 110x50 valgusaastat.
Sellel Hubble lähivõttel on näha kuumade siniste tähtede mõju neid ümbritsevale gaasile. Punakalt heledab tähtede kiirguse poolt ioniseeritud vesinik ja rohekalt ioniseeritud lämmastik.
Udukogu läbi USA's asuva 32 tollise (0,81m) teleskoobi. Nähtavatest tumedatest tompudest moodustuvad tõenäoliselt kunagi lähitulevikus (astronoomilises mõttes) tähed.
Udukogu süda pildistatud astrofotograaf Zhuoqun Wu poolt kasutades Tšiilis asuvat kaugjuhitavat teleskoopi.
Veel üks Hubble lähivõte udukogus asuvate tähtede poolt tekitatud pööristest tumedas tolmus ja gaasis.
Laguuni udukogu asukoht Maalt nähtud Linnutee ribas. Kuigi ta asub meist umbes 5000 valgusaasta kaugusel, moodustab see kõigest viiendiku maast Linnutee südamesse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar