neljapäev, 28. november 2019

Tulnukkomeedi külastus

8. detsembril jõuab periheeli (Päikesele lähimasse punkti) esimene teadaolev komeet, mis on meie Päikesesüsteemi külastamas tähtedevahelisest ruumist. Paar nädalat hiljem, jõulude ajal, möödub ta Maale lähimast punktist 1,9 a.ü. kauguselt.
Verivärskel fotol, mis tehti Hawaii saartel asuva Kecki observatooriumi poolt, on näha avastaja järgi Borisoviks nimetatud komeedi ligi 160 tuhande kilomeetri pikkust saba. Lisaks on komeedi ümber päikesekiirguse mõjul moodustunud hiiglaslik gaasist pilv ehk kooma. Maa on toodud suuruste võrdlusteks. Vaatamata näilisele suurusele on Borisovi tuum tegelikult vaid umbes miili või 1,6 kilomeetrise läbimõõduga.


Komeet pärineb tõenäoliselt mõnest noorest alles moodustuvast süsteemist, kust ta vägivaldsete protsesside käigus välja heideti. Peale meie külastamist lahkub ta alatiseks Päikesesüsteemist Teleskoobi tähtkuju suunas (nähtav lõunapoolkeralt). Hetkel asub Borisov meie maalt hommikuti madalal lõunataevas paistva Karika tähtkujus ja vajub edaspidi üha madalamale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar