teisipäev, 5. jaanuar 2021

Kauge supernoovajäänuk

Selle foto Kassiopeia ja Keefeuse tähtkujude piiril asuvast supernoovajäänukist "klõpsas" astrofotograaf Russell Croman Ühendriikide New Mexico osariigist. Vaatamata sealsele selgele kõrbetaevale, mis ajaks iga eestimaise astrofotograafi kadedusest roheliseks, kulus tal selle foto tegemiseks poolteist kuud ajavahemikus oktoobrist detsembrini. Kahe teleskoobiga (Takahashi FSQ-106 EDX4, PlaneWave 14" CDK) samaaegselt pildistades tuli foto säriajaks kokku 131 tundi.

Pea 10 tuhande valgusaasta kaugusel asuva moodustise katalogiseeris esimesena USA astronoom George Abell arvates, et tegemist on Päikesesüsteemile suhteliselt lähedal asuva planetaaruduga. 60ndatel ja 70ndatel tehti aga kindlaks, et nüüdseks Abell 85* või CTB-1 tähist kandev kosmiline mull on tegelikult umbes 10 tuhat aastat tagasi lahvatanud supernoova jäänuk. Massiivse tähe lühikese eluea lõpetanud kataklüsm on nüüdseks (meie jaoks) paisunud pea saja valgusaasta laiuseks ning paisub tõenäoliselt tuhandeid kilomeetreid sekundis edasi. Oma teel on ammune lööklaine kohanud tähtedevahelist ebaühtlaselt jaotunud gaasi ja tolmu, mis on selle "pinna" vorminud meenutamaks veidike kosmilist meduusi. Laiemal võttel on näha, et CTB-1 lähistel leidub ka hulgaliselt teisi gaasifilamente, mis on ilmselt vanemad ja juba oma selgema struktuuri kaotanud supernoovajäänukid. Fotol nähtavad erinevad värvid (jäädvustatud kasutades erinevaid lainepikkuste vahemikke läbi laskvaid filtreid) tähistavad erinevate keemiliste elementide konsentratsiooni. Kollane on väävel, punane vesinik ja sinine hapnik.

Sama fotot saab laiemalt ja lähemalt uurida siinselt astrofotograafi kodulehelt, kust leiab soovi korral veel hulgaliselt imelisi kosmosevaateid: https://www.rc-astro.com/photo/id1221.html
*Abell 85 tähist kannab ka üks galaktikaparv

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar