kolmapäev, 10. mai 2023

New Yersey elumajja sisenes meteoriit

Esmaspäeva lõunal tabas USA New Yersey osariigi Hopewelli alevikus üht elumaja tõenäoliselt meteoriit. Umbes 10x15 sentimeetrine kivi sisenes nähtavasti läbi maja katuse ühte magamistuppa, tabas tugeva jõuga täispuidust põrandat ja põrkus toas mitu korda ringi. Müra uurima läinud peretütar avastas toanurgast musta kivi, mida ta sellel hetkel pidas tavaliseks kiviks. Puudutusele olevat see olnud veel soe. Hetkel uurib politsei juhtumi asjaolusid ja praeguse seisuga pole kivi meteoriitne päritolu veel ametlikku kinnitust saanud.
Kui aga tegemist tõepoolest on meteoriidiga, siis võib see olla seotud eeta-akvariidide meteoorivooluga. Kuulsa Halley komeedi poolt maha jäetud rusupilvest põhjustatud vool leiab igal aastal aset aprilli teisest poolest kuni mai lõpuni.



Juhused kus meteoriit tabab ehitist, on võrdlemisi harvad. Aastas võib sellist asja üle maailma ette tulla kusagil pooltosin korda (seda siis teadaolevalt). Põhja-Ameerikas jõuab selliseid juhtumeid avalikkuse ette korra umbes iga kolme kuni viie aasta tagant. Näiteks 2021. aasta oktoobris sisenes 1,3 kilogrammine meteoriit läbi Kanadas asunud elumaja katuse ning tabas magava inimese kõrval patja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar