teisipäev, 16. mai 2023

Hope marsisondi möödalend Deimosest

Aprillis sooritas Ühendemiraatide marsisond Hope lähedase möödalennu Marsi pisikuust Deimosest. Tegemist on kahest Marsi kuust väiksemaga, mille mõõdud on vaid 15x12x11 kilomeetrit. Teise ja suurema kuu Phobose mõõtmed on 27x22x17 kilomeetrit. Kui Marss on oma nime saanud rooma sõjajumala järgi, siis selle kaaslased on nimetatud kreeka sõjajumal Arese poegade Phobose ja Deimose järgi, kes olid vastavalt hirmu ja paanika ning õuduse jumalad.

Deimose "tagumine külg".

Hope sondi vaade 100 kilomeetri kauguselt Deimosele ja ligi 24 tuhande kilomeetri kauguselt Marsile.

Hope poolt sooritatud temperatuuri mõõtmised.

Hope on Marsi globaalset kliimat ja ilmastikku uurides planeedi ümber tiirelnud juba enam kui kaks aastat. Selle võrdlemisi kõrge orbiit (lähimas punktis 20 000 kilomeetrit ja kaugeimas 43 000 kilomeetrit) tähendab, et Marsist vaid keskmiselt 9300 kilomeetri kaugusel tiirleva Phobosega selle tee ristuda ei saa. Küll aga avanes pisikese korrektuuriga trajektooris Hopel võimalus lennata vaid 100 kilomeetri kauguselt mööda Deimosest, mis tiirleb Marsist 23 500 kilomeetri kaugusel. See on lähim möödalend peale seda kui USA Viking 2 missioon sellest 1977. aastal 30 kilomeetri kauguselt möödus.
Hope kasutas juhust ning klõpsast pisikuust mitukümmend fotot, mõõtis selle koostist ja pinnatemperatuuri. Sarnaselt meie Kuule, pöörleb ka Deimos ümber oma telje samas tempos, kui see sooritab ühe tiiru ümber oma emaplaneedi - ühesõnaga vaatab Marsi poole alati üks ja sama Deimose külg ehk see on planeedi suhtes loodeliselt lukustunud. Hopel avanes seega võimalus jäädvustada esmakordselt Deimose "tagumist külge". Kuu koostise kindlaksmääramisel selgus, et see on tehtud Marsile väga sarnasest materjalist. Kaua on arvatud, et Marsi kuud kujutavad endast planeedi poolt enda orbiidile haaratud asteroide, kuid selliste andmete valguses hakatakse üha enam kalduma arvama, et need võisid tekkida mingi ammuse kokkupõrke tulemusel, mis lennutas Marsist selle orbiidile piisavalt materjali, millest kogunesid lõpuks kokku tänapäevased kuud. Ehk siis Phobose ja Deimose sünd võib olla väga sarnane meie Kuu päritolule.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar