neljapäev, 24. august 2023

Asteroid Riema Tartu observatooriumi teleskoobis

Eile õhtul toimusid Tartu Observatooriumis rahvusvahelise asteroidikoolituse raames öised vaatlused, kus jäädvustati harjutamise mõttes erinevate professionaalsete teleskoopidega erinevaid Päikesesüsteemi asteroide. Antud klipil on näha 60 sentimeetrise Zeissi teleskoobiga (fookuskaugus 7,5 meetrit) ülespildistatud asteroid 1025 Riema liikumist Linnutee tähtede taustal paari tunni vältel.

Lühikene klipp koosneb kokku 114 fotost, mille iga säriajaks oli 100 sekundit. Kuigi vaatepilt ei pruugi esmapilgul olla midagi rabavat, on siiski huvitav mõelda, et see liikuv täpikene on tegelikult umbes 5 kilomeetrise läbimõõduga kivimürakas, mis tiirutab Päikese ümber kaugemal kui planeet Marss ning mis asus pildistamise hetkel meist enam kui 180 miljoni kilomeetri kaugusel. Riema avastati saksa astronoom Karl Wilhelm Reinmuthi poolt nädal rohkem kui sada aastat tagasi.

Taoliste fotomeetriliste vaatluste teaduslikuks eesmärgiks on mõõta pisikesi perioodilisi muutusi asteroidide heleduses, mis lubavad peale hoolikat analüüsi kindlaks teha asteroidi orbitaalparameetreid, pöörlemisperioodi, peegeldumisnäitajat ehk albeedot, pöörlemistelje kallet meie ja seega ekliptika suhtes ning isegi järeldada asteroidi umbkaudset 3D kuju. Kombineerides taolisi vaatlusi spektromeetriliste vaatlustega, kus veelgi suurema teleskoobi külge kinnitatud aparatuur jäädvustab asteroidilt peegeldunud päikesevalgust, saab muuhulgas kindlaks teha asteroidi koostist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar