reede, 18. august 2023

Avastatud on kaugeim ehk universumi varaseim teadaolev galaktika

Mõni päev tagasi teatas James Webbi kosmoseteleskoobi meeskond, et nad on avastanud ja kinnitanud seni kõige kaugema/varasema galaktika vaatluse. Galaktika sai avastuse teinud teadusgrupi juhi Steven Finkelsteini tütre järgi nimeks Maisie galaktika ning see paistab meile sellisena, nagu see oli kõigest kusagil 390 miljonit aastat peale Suurt Pauku.

Maisie galaktika

Taolise arvu rehkendamiseks on astronoomidel kasutada nähtus nimega punanihe - kui objekt meist universumi (kiireneva) paisumise tõttu kaugeneb, siis selle poolt kiiratav valgus näib nihkuvat spektri punase osa poole. Sisuliselt toimub valguse lainepikkuse pikemaks venimine. Nähtavast valgusest väljaspool, pikema lainepikkuse osas asub kiirgusvahemik, mida me kutsume infrapunaks ehk soojuskiirguseks. Just peamiselt sellises vahemikus töötab avastuse teinud James Webb, mis kasutades oma spetsiaalset spektroskoopi NIRSpec, tegi kindlaks, et Maisie galaktika punanihke määraks on z=11,4 ehk registreeritud valgus sellelt lahkus ajal kui universum oli kõigest 390 miljonit aastat vana.
Nii varajases universumis galaktikate nägemine on senikehtivate kosmoloogiliste mudelite tõttu mõnevõrra üllatav. Kui muidu arvati, et galaktikate moodustumine leidis noores universumis aset oluliselt hiljem, sunnivad Maisie sarnaste galaktikate vaatlused taolisi eeldusi ümber vaatama. Midagi konkreetsemat väita on veel vara, kuid pole kahtlustki, et Webbi kosmoseteleskoop on astronoomias sisse juhatanud uute avastuste ajastu.

All videoanimatsioon, mis näitab selle asukohta eelmisel aastal Webbi poolt läbiviidud CEERS (Cosmic Evolution Early Release Science) vaatluses. Iga sekund videos viib vaatajat umbes 200 miljonit aastat varsemasse universumisse. CEERS vaatlust saab fotodena vaadata siit: https://webbtelescope.org/.../114/01GYZ71RJZ8YDS71CKF6G2F18R



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar