kolmapäev, 2. august 2023

Astronoomifestival 2023

Viimased aastad oleme teieni kirjas ja pildis toonud laia valiku astronoomia ja kosmosetehnoloogiaga seotud uudiseid, loodetavasti huvitavaid teaduslikke kontseptsioone, tähistaevaülevaateid, välismaiseid ja kodukootud astrofotosid ja animatsioone inimkonna parimatest arusaamadest universumisügavustes toimuvast. Võime uhkusega öelda, et tänase seisuga jälgib meid üle 5600 inimese. Suur tänu teile kõigile oma meeldimiste, jagamiste ja kommentaaride eest. Need annavad meile märku, et meie leht on inimestele huvitav, hariv ja oluline.

Üks asi on aga kirjutamine, hoopis teine asi näiteks teleskoobi taga kokku saamine, rääkimine ja üheskoos taevasse vaatamine. Olgugi, et vahel üritame endiselt pisikeses Tõrvas korraldada mõne avaliku teleskoobivaatluse, on taolistel üritustel mitu olulist piirangut. Muutlikud ilmaolud nõuvad, et vaatlused toimuvad reeglina väga vähese etteteatamisega, kaugema rahva jaoks on paariks tunniks Tõrva sõitmine tülikas, ning järgmise päeva kohustused/unevajadus kipub vaatlused lõpetama enne kui saabub tõeline ööpimedus ning nähtavale ilmuvad kõige huvitavamad objektid. Lisaks kõigele on meil teleskoope ja juhendaid vähe, aga objekte palju ja kõigi inimeste küsimustele ei ole lihtsalt aega vastata.
Võiks ju kuidagi paremini teha...
Sellega seoses sooviksime kõiki meie lehe jälgijaid, teie sõpru ja peresid kutsuda mitmepäevasele suurüritusele nimega Astronoomiafestival 2023. Selle toimumiskohaks on Tõrva naabervallas Otepääl asuv Sokka vabaaja- ja puhkekeskus ning toimumisajaks 9.-13. august.



Selline aeg ja koht ei ole valitud päris juhuslikult. Augusti teise nädala öödel vajub Päike juba piisavalt madalale silmapiiri taha, et umbes kella 23st kuni poole neljani lasta saabuda niinimetatud astronoomilisel hämarikul ehk praktiliselt täielikul pimedusel. Lisaks puudub tänavu sellele ajal öötaevast valgustav Kuu ning kirsina tordil tippneb festivali ajal aasta kõige usaldusväärsemalt vaatemänguline Perseiidide meteoorivool, mis lubab vaatlejal tunni jooksul ära näha mitukümmend meteoori. Seda muidugi juhul kui ilmaga veab, kuid kogemused on näidanud, et sellel ajal on ilmad veel suviselt soojad ja enamasti selged.
Kohavalikul on rolli mänginud kaks kaalutlust. Esiteks tähendab Lõuna-Eestis ja suurematest asulatest eemal asumine (Otepää jääb kusagil 10km põhja poole), et asukoht on võrdlemisi puutumata vaatlusi segavast valgusreostusest. Teiseks on Sokka puhkekeskus, mis on festivali ajaks külaliste päralt pea täies mahus, looduskaunis kohas, avar ja mitmete lisavõimalustega. Näiteks lisaks erinevatele majutusvõimalustele (toad, telkimine, karavanikohad), saab seal ettetellimisega kolm söögikorda päevas, grillida, teha lõkkeid, käia saunades, kohalikus rabajärves supelda, mängida kettagolfi ja praktiliselt kõiki pallimänge, paintballi, sõita kanuudega ja visata kirvest.




Lühidalt võib öelda, et päevad on seal sisustatud erinevate astronoomiat ja kosmosetehnoloogiaid tutvustavate populaarteaduslike ettekannete, Ahhaast pärit täispuhutava planetaariumi etenduste, töötubade ja päikesevaatlustega. Kahel päeval saab osa võtta astronoomiateemalisest viktoriinist, mille kolm parimat võistkonda saavad auhinnad, mille on välja pannud teleskoobid.ee. Õhtud mööduvad musikaalsemalt (neli kontserti kolmel õhtul) ning öö saabudes kerkib Sokka avara ja pimeda taeva alla eeskujulik arv hobiteleskoope (nende hulgas ka meie omad), millest on kutsutud kõik huvilised oma silmaga läbi vaatama, kaasa imetlema ja küsimusi esitama. Kaasa võib otseloomulikult võtta ka oma teleskoobid, pikksilmad, kaamerad ja binoklid. Sobilike vaatlustingimuste korral varajaste hommikutundideni kestvate vaatluste käigus näeb ära hiidplaneedid Saturni ja Jupiteri ning laia valiku süvataeva objekte (täheparved, udukogud, planetaarudud, galaktikad jne). Kõige parem osa selle kõige juures on, et järgmisel päeval võib täiesti vabalt sisse magada, kuna ettekannete osa algab alles lõunast.


Kui keegi kaldub arvama, et festival on mõeldud vaid hobiastronoomidele või siis "tõsistele" astronoomiahuvilistele, siis võime kinnitada, et see ei vasta tõele. Üritusel kõlavad ettekanded on suunatud kõikidele, muusika hulgast leiab nii klassikalise kõlaga kui päris peotuju tekitavaid rütme ning teleskoopide omanikele ei meeldi miski enam kui läbi oma optika uutele huvilistele taevast tutvustada. Siseinfona võime öelda, et hetkel registeeritutest moodustavad umbes pooled sellised inimesed ja perekonnad, kes sarnastel üritustel varem käinud pole. Osa võib võtta terves mahus või osaliselt ja üksi või mitmekesi. Kui ise ei saa tulla, siis soovitage seda sõpradele näiteks jagades antud postitust.
Niisiis - kohtumiseni selle suve kõige omapärasemal festivalil - Astronoomiafestivalil!
Info, kava ja registreerimise leiab kodulehelt:
Üritus facebookis, kuhu ilmuvad jooksvalt ettekannete lühitutvustused: https://facebook.com/events/s/astronoomiafestival-2023/3291848927795920/
Sokka puhkekeskust ja selle võimalusi tutvustav koduleht: http://sokka.ee/
PS: Registreerumine on vajalik toitlustuse ja piiratud majutuse broneerimiseks.
Astronoomiafestivali korraldajaks on MTÜ Eesti Astronoomia Selts. Toetavad teleskoobid.ee, Eesti Teadusagentuur, teaduskeskus Ahhaa ja Otepää vald.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar