kolmapäev, 30. august 2023

Sinine Kuu

Kindlasti on paljud juba siit-sealt lugenud, et täna/homme paistab lõunataevas madalat kaart tegemas "sinine täiskuu" või lausa "sinine superkuu". Tuleks igaks juhuks üle korrata, et vaatamata klikipõhise meedia intrigeerivatele pealkirjadele ei ole tänane täiskuu värvuselt kuidagi sinisem kui tavaliselt. Küll aga võib see paista tavapärasest veidi suurem.

Siniseks Kuuks kutsutakse lihtsalt ühes kalendrikuus teist korda näha olevat täiskuud. Esimene käesoleva kuu täiskuu leidis aset 1. augustil, teine tuleb homme (31. augusti) hommikul. Sellise eksiteele viiva (inglise keelse) termini algupära on mõnevõrra segane. Näiteks on pakutud, et kuna suhteliselt haruldaste vulkaanipursete või metsatulekahjude poolt atmosfääri paisatud tahmaosakesed võivad mõnikord tõepoolest Kuu silmale tavatult siniseks muuta, sai fraasist "sinine Kuu" lihtsalt haruldasi sündmuseid tähistav kujund. Kuna kaks täiskuud ühe kalendrikuu jooksul on tõepoolest võrdlemisi haruldane (mõnikord lahutab siniseid kuusid mitu aastat), siis hakkas termin kehtima ka sellistel juhtudel.

eelmise aasta jaanuaris pildistatud täiskuud, mille digitaalselt võimendatud värvid annavad aimu Kuu pinna koostisest. Oranžikad toonid tulevad rauarikastest mineraalidest, sinised titaanirikastest ning rohekad rohkelt oliviini sisaldavatest kivimitest.

Tänavune sinine Kuu on ühtlasi ka aasta kolmas niinimetatud superkuu. Superkuuks nimetatakse olukorda, kus täiskuu juhtub hetkele, mil Kuu on oma elliptilisel orbiidil Maale lähimas punktis või selle lähedal. Näiteks kaugeimas punktis asub ta meist 406 700 ja lähimas 356 400 kilomeetri kaugusel. Vahe on enam kui 50 000 kilomeetrit ning tähendab, et võrreldes suurima kauguse ehk apogeega tundub kuuketas superkuu ajal 12% suurema läbimõõduga. Täna südaöö ajal asub Kuu meist 356 450 kilomeetri kaugusel ehk kõigest mõnikümmend kilomeetrit kaugemal kui oma maksimaalselt lähemas punktis.
Kuna täiskuu ei tõuse praegusel ajal meie jaoks silmapiirist 18 kraadist kõrgemale, võib "sinine kuu" meile läbi paksu atmosfääri paistes tunduda hoopis punakana. Nii nagu punakana paistab loojuv või tõusev Päike. Juba antiikaegadest tuntud illusioon hiiglaslikust Kuust horisondi lähedal võib aga superkuu panna tunduma veelgi suurema, kui ta tegelikult on. Sellest illusioonist saab lähemalt lugeda siin: https://www.astromaania.ee/.../illusioon-kuu-suuruse...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar