reede, 1. september 2023

Chandrayaan-3 missioon uurib Kuud

Sellest ajaloolisest hetkest, kui India kuumissiooni Chandrayaan-3 maandur nimega Vikram esimesena turvaliselt Kuu lõunapoolusel maandus, on nüüdseks möödunud juba veidi üle nädala. Vahepeal on poolusest umbes 600 kilomeetri kaugusel asuvast maandurist välja veerenud 26 kilogrammine kulgur nimega Pragyan ning tehtud on esimesed fotod ja teaduslikud mõõdistamised. Taolisel tempol on väga hea põhjus. Nimelt suudab nii maandur ja kulgur Kuul toimetada vaid sealse umbes kahenädalase päeva jooksul. Kuu-öö ja sellega kaasnevad talumatud miinuskraadid lõpetavad päikesejõul töötava Vikrami ja Pragyani töö ning külmutavad peaaegu kindlasti selle elektroonika/akud. Vähem kui 14 missioonipäevast on tänaseks ära kulunud üheksa.

Vikram Kuu pinnal. Foto on tehtud Kuu orbiidil tiirleva India sondi poolt, mis toimetati sinna neli aastat tagasi osaliselt õnnestunud Chandrayaan-2 missiooni käigus. Maandumine toona ebaõnnestus.

Vikrami maandur, pildistatud kulgur Pragyani poolt.

Üks esimesi asju, mida missiooni käigus mõõdeti oli kuupinnase temperatuur erinevatel sügavustel. Selleks oli maanduril kasutada kümnekonna temperatuurisensoriga varustatud sond, mis suruti aeglaselt tolmusesse kuupinnasesse. Tulemused näitasid, et kui sealne pinnatemperatuur oli umbes 60-70 kraadi (Celsiust), siis juba 80 millimeetri sügavusel langes see -10 kraadi peale. See kinnitas eelnevate missioonide käigus tehtud avastust, et Kuu pinnas on ülimalt kehv soojusjuht.
Pragyani pardal asuv spektroskoop (LIBS) on aga vahepeal tuvastanud Kuu lõunapoolusel väävli olemasolu. Kuigi väävlit on Kuult leitud ka varem, on tegemist esimese taolise mõõtmisega Kuu polaaraladel. Teistest avastatud elementidest on kinnitatud alumiiniumi, kaltsiumi, raua, kroomi, titaani, mangaani, räni ja hapniku olemasolu. Kulguri pardal asuv plasmadetektor on leidnud, et vähemalt Kuu päeva hommikul oli seal leiduva plasma tihedus võrdlemisi madal (5-30 miljonit elekroni ühe kuupmeetri kohta). Seda plaanitakse mõõta veel terve Kuu päeva kestva missiooni vältel.

Pragyani poolt kuutolmu jäetud jäljed.

Kuu pinnase temperatuur erinevatel sügavustel.

Maanduril asuv seismograaf on värskemate andmete põhjal tuvastanud kaks kuuvärinat. Üks neist kuulus maanduri lähedal ringi sõitvale kulgurile, kuid teine näis olevat looduslikku päritolu. Mis täpsemalt selle põhjustas (näiteks mõni meteoriiditabamus) vajab veel analüüsi.
Pilkane pimedus ja miinuskraadid saabuvad maanduri ja kulguri asukohta, mis ristiti hindu religioonist pärit tegelaste järgi Shiv Shakti punktiks, millalgi teispäeval/kolmapäeval.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar