esmaspäev, 25. september 2023

OSIRIS-Rex toimetas Maale proovid asteroid Bennult

Eile maandus USA Utah osariigi katsepolügoonile 46 kilogrammine kapsel, mis veetis kosmoses ligi seitse aastat ja rändas kokku maha 7,1 miljardit kilomeetrit. Kapsel on osa Osiris-REX nime kandvast NASA missioonist, mille eesmärgiks oli uurida asteroidi 101955 Bennu, võtta sellelt proove ning tuua need analüüsimiseks tagasi Maale.


Kirjeldust sellest, et kuidas Osiris-REX täpsemalt Bennu küljest materjali kordas, saab lugeda meie kolme aasta tagusest loost: https://www.astromaania.ee/.../nasa-sond-kogus...
Kapsel proovidega on tänaseks leitud ning turvaliselt toimetatud NASA Johnson kosmoselennu keskuse laborisse, kus seda hakatakse ettevaatlikult uurima, kaaluma ja avama. Üliväärtuslike proovide analüüsimiseni jõudmiseks võib kuluda lausa nädalaid. Et missioon leidis aset NASA koostöös Kanada kosmoseagentuuri (CSA) ja Jaapani kosmoseagentuuriga (JAXA), siis mõlemad asutused saavad proovidest vastavalt 4% ja 0,5% ning neist igaühel on õigus ühele kolmest kapsli käpast, mille abil asteroidi puudutati ning proove võeti. Kuna Bennu on kosmoses rännanud miljardeid aastaid, loodetakse selle proovide analüüsimisel välja selgitada Päikesesüsteemi nooruspäevil valitsenud tingimusi. Lisaks võidakse selle pinnalt leida keerukaid süsinikühendeid, mida peetakse elu tekke ehituskivideks. Pole välistatud, et just Bennu sarnased süsinikurikkad asteroidid tõid Maale tänapäevase elu alged.
Asteroid Bennu Osiris-REX fotol.

Osiris-REXi mõõtekäpp puudutamas asteroidi pinda.
Üle 500 meetrise läbimõõduga Bennu kuulub niinimetatud Maad ohustavate asteroidide hulka. Näiteks 159 aasta pärast eksisteerib praeguste arvutuste kohaselt 1:2700 tõenäosus, et see põrkub Maaga.
Olles nüüdseks oma tähtsa laadungi emaplaneedile toimetanud, jätkab Osiris-REX oma missiooni reisides ühe teise Maad potentsiaalselt ohustava asteroidi 99942 Apophise juurde. Kohale peaks selleks ajaks Osiris-APEXiks ümber ristitud sond jõudma 2029. aasta aprillis, veidi enne seda kui 800 meetrine Apophis Maast ühe väga lähedase möödalennu sooritab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar