reede, 15. september 2023

Iirimaa rannast avastati "meteoriidikraater"

Eile avastas Iirimaal rannas koeraga jalutanud astronoomiaentusiast Dave Kennedy liivast kolmemeetrise augu ning selle põhjast pisikese, kuid ebatavaliselt raske musta kivi. Mees teadis kohe, millega on tegu - Dublini randa oli tabanud meteoriit.

Sündmuspaigale saabunud kohalikud telereporterid intervjueerisid meteoriiti käes hoidvat Kennedyt, kes selgitas enesekindlalt, et kivi ühel poolel näha olevad põlemisjäljed näitavad ilmselt millise küljega kauge külaline enne maapinna tabamist atmosfääris liikus. Tunnistades, et ta ei ole selle koostises kindel, lubas ta väärtusliku meteoriidi kiiremas korras saata analüüsimisele.

Virgin Media News kraatri serval koos avastaja Dave Kennedyga.

"Meteoriit!"

Lisaks riigimeediale ilmusid kraatri juurde ka Virgin Media News reporterid, kes väitsid, et paljud kohalikud on kiirustanud haruldast ja kord-elus-nähtavat vaatepilti uudistama. Sotsiaalmeediasse ilmus postitus, kus üks naine oletas, et tõenäoliselt jalutas august mööda sadu ükskõikseid inimesi, kes ei mõistnud, et tegemist on meteoriidikraatriga.
Mõned tunnid peale Virgin Media News uudisloo avaldamist ilmus sotsiaalmeediasse klipp, kus möödunud laupäevase kuumalaine ajal kaks meest roheliste liivakastilabidatega igavusest randa auku kaevavad. Mehed ise väidavad, et nad naersid meediakajastusi nähes ennast pisarateni.
Kraatri kaevanud mehed oma kätetööga uhkeldamas.
Kennedy lubas kivi vaatamata sellele laborisse saata.
PS: tagantjärgi võib öelda, et tegemist oli ausa veaga, kuigi tõelise meteoriidi poolt põhjustatud kraater ei oleks tõenäoliselt niivõrd sirgete siseservadega. Juhul kui lugejad satuvad ise kunagi avastama mõnd sarnast ootamatult tekkinud auku, siis tasub kindlasti näiteks Tartu Observatooriumiga ühendust võtta, kuna taolised sündmused on küll väga haruldased, aga teaduslikult väga väärtuslikud. Seni kuni asjas pole täielikku selgust, ei tasu igaks juhuks augu servadel ringi tallata ega ühtegi asja selles palja käega puutuda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar