neljapäev, 14. september 2023

Komeet Nishimura (C/2023 P1)

Paar päeva enam kui kuu aega tagasi (12. augustil) avastas Jaapani hobiastronoom Hideo Nishimura oma astrofotosid läbi vaadates ühe uduse objekti, mis ei oleks tohtinud seal taevakaartide järgi olla. Peagi sai selgeks, et tegemist on seniavastamata komeediga, mis kannab nüüdseks tähist C/2023 P1 ja hüüdnime Nishimura.

Edasised vaatlused on kindlaks teinud, et Nishimura tiirleb ümber Päikese väljavenitatud orbiidil, mis toob selle umbes iga 400 aasta tagant Päikesest kuni 33 miljoni kilomeetri kaugusele. Kõige kaugemas punktis Päikesest (afeelis) eemaldub see 114 korda kaugemale kui on Maa ja Päikese vahemaa. Kuna komeedid on sisuliselt Päikesesüsteemi algusaegadest üle jäänud porised lumepallid, paisub nende ümber Päikesele lähenedes hiiglaslik gaaskiht (kooma) ning valgusrõhk venitab nende taha kohati miljoneid kilomeetreid pika saba(d). Sellest ka komeetide hüüdnimi "sabatähed". Vahel kiputakse fotodel komeete segi ajama meteooridega, mis on Maa atmosfääris loetud sekunditega ära põlevad kivikesed. Planeetidevahelises ruumis ringi rändavad komeedid ripuvad aga taevas nädalaid või kuid.

Mõnikord harva on komeet piisavalt kogukas, selle lähenemine Päikesele piisav ja selle asukoht meie taevas sobilik, et see muutub nähtavaks isegi silmale. Parimateks sellisteks näideteks lähiajaloost on kuulus Halley komeet (viimati 1986), komeet West (1976), komeet Hale–Bopp (1995) ja komeet McNaught (2007). Kuigi Eesti meedia kuulutas eelmisel nädalal, et ka Nishimurat saab meie laiuskraadilt vahetult enne päikeseloojangut silmaga vaadelda, ei vastanud see ilmselt tõele (parandused oodatud). Nishimura ei saavutanud lihtsalt piisavalt heledust, et tõusva päikese poolt heledaks värvitud hommikutaevas välja paista. Korraliku binokli või teleskoobiga võis aga olla võimalik midagi näha.
Küll aga oli Nishimurat möödunud nädalavahetusel väidetavalt palja silmaga näha olnud lõunapoolsematel aladel, kus Päikese tõusunurk silmapiiri suhtes on järsem. Veelgi paremini joonistus aga Nishimura pikk-pikk saba välja fotodel, millest pisikest valikut saab näha allolevast galeriist.

Maroun Habib, Liibanon

Humbert Cédric, Prantsusmaa

Tricks Cui, Hiina

David Rius Serra, Hispaania

Dan Bartlett, USA, Kalifornia

Petr Horálek, Slovakkia

Dan Bartlett, USA, Kalifornia

Shi Pu, Hiina

Folle Pierandrea, Itaalia
Teisipäeval möödus Nishimura Maast 126 miljoni kilomeetri kauguselt (Päikesest oli see taevas vaid 15 kraadi eemal) ning pühapäeval saavutab see Päikesele kõige lähema punkti ehk periheeli. Kuigi selle käigus võib Nishimura oma näivalt heleduselt tehniliselt paisuda silmaga selgelt nähtavaks (mag +2), on seda tõenäoliselt vahetult peale päikeseloojangut väga raske isegi kaameraga jäädvustada
Võibolla neljasaja aasta pärast läheb paremini...
PS: Fotod pärinevad facebooki leheküljelt Sky, kuhu autorid on oma töid saatnud. Soovitame seda värskemate fotode nägemiseks külastada ja ka niisama jälgida: https://www.facebook.com/APOD.Sky

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar