reede, 4. august 2023

El Gordo galaktikaparv fööniksis

2012. aastal avastati lõunataeva Fööniksi tähtkujust Chandra röntgenobservatooriumi ja maapealsete teleskoopide abil massiivne galaktikaparv ACT-CL J0102-4915. Meist umbes 7 miljardi valgusaasta kaugusel asuva tuhandetest galaktikatest koosneva parve massiks hinnati rekordilised kolm kvardriljonit (miljonit miljardit) Päikese massi. Tänu sellele teenis parv kiirelt hüüdnime El Gordo, ehk hispaania keeles "suur" või "paks".

Edasised vaatlused on näidanud, et hiigelparv on tõenäoliselt tekkinud kahe suure parve miljoneid kilomeetreid tunnis toimunud liitumisel. Midagi sarnast on juhtunud kuulsa Kuuli parvega (Bullet cluster), mis pakub siiani üht parimat vaatluslikku tõendit tumeda aine olemasolule. Tänu oma tugevalt aeg-ruumi kõverdavale massile toimib El Gordo gravitatsiooniläätsena, lubades selle ümber ja sisemuses näha palju kaugemate (umbes 12 miljardit valgusaastat) galaktikate moonutatud kujutisi. James Webbi kosmoseteleskoobi värskel fotol El Gordost on neist kõige huvitavamad peaaegu parve keskel paistev kriipspeenikeseks venitatud kauge galaktika ning foto paremal-üleval nurgas kaarjaks murtud galatika. Vähemilmsemaid gravitatsiooniläätse moonutusi kohtab kõikjal parve ümbruses. Tuleks igaks juhuks üle korrata, et tegemist pole siis mitte tegelikult sellise kujuga galaktikatega, vaid nende valgusega, mida El Gordo parve mass on suutnud meie jaoks moonutada.
Teistel piltidel on näha Chandra röntgenobservatooriumi fotot samast piirkonnast, kus on sinisega näha galaktikaparve sisemuses miljonitesse kraadidesse kuumutatud gaasi, mis tänu kõrgele temperatuurile kiirgab röntgenkiirgust. Viimasena näeb kahe foto kombinatsiooni.

El Gordo. Täissuuruses: https://stsci-opo.org/STScI-01GZY2VJ33V4R0B7QKFEEQ72E1.png

Chandra röntgenobservatooriumi foto galaktika sisemuses röntgenkiirguses hõõguvast gaasist.

Infrapunafoto (Webb) ja röntgenfoto (Chandra) kombinatsioon.

Vaid mõned silmapaistvamad moonutused kaugetest galaktikatest.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar