pühapäev, 20. august 2023

Luna 25 missioon ebaõnnestus

Mõned päevad tagasi kirjutasime, et Kuu poole oli teel Luna 25 nime kandev missioon. Peaaegu poole sajandi jooksul esimene Venemaa katsetus Kuul maanduda moodustas koos India Chandryaan-3 missiooniga omamoodi miniatuurse kuuvõidujooksu, kus mõlemad riigid soovisid saada esimesteks, kes on oma aparaadid pehmelt Kuu lõunapoolusele toimetanud. Nüüd näib, et võidujooks sai läbi enne kui see õieti alata sai, kuna Luna 25 on kõigi eelduste kohaselt vastu Kuud puruks kukkunud.

All Luna 25 maandumiskaametate poolt neljapäeval pildistatud Zeemani kraater, mis asub Kuu tagumisel küljel.
Luna 25 pidi Kuu 70ndal lõunalaiusel Boguslavski kraatri läheduses maanduma millalgi esmaspäeval. Paraku teatas Venemaa kosmosekorporatsioon Roskosmos eile, et sondi pisem raketimootor, mille ülesandeks oli selle kiirust maandumiseelsele orbiidile jõudmiseks aeglustada, lakkas käskusid vastu võtmast. Selle tulemuseks oli, et kogu aparatuur sõitis sõna otseses mõttes Kuu pinnale sisse ning hävis täielikult. Väidetavalt käivitatakse juhtumi tagamaade selgitamiseks ametlik juurdlus.

Chandrayaan-3 peaks Luna 25 esialgsest maandumispaigast vaid sajakonna kilomeetri kaugusel maandumist üritama millalgi kolmapäeval (26. august). Sellest missioonist kirjutasime lähemalt siin: https://www.astromaania.ee/.../chandrayaan-3-startis...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar