pühapäev, 2. juuni 2024

Chang'e 6 laskus Kuu tagumisele küljele

Ööl vastu pühapäeva maandus Kuu tagumisel ehk Maast eemale vaataval küljel Lõuna-Aitkeni basseini Apollo kraatris edukalt Hiina Chang'e 6 maandur (või soovi korral kuundur). Tegemist on teise eduka maandumisega (või kuundumisega) Kuu tagaküljel peale Hiina 2018. aasta Chang'e 4 missiooni, mis lisaks ajaloolisele esimesele taolisele saavutusele toimetas sinna ka kulguri nimega Yutu-2. Kusjuures antud kulgur on siiani töökorras ning ühtekokku maha sõitnud üle 1,5 kilomeetri*.

Chang'e 6 missioon näeb lisaks maandumisele ette maandumispaigast proovide kogumist ning nende Maale toimetamist. Õnnestumise korral oleks tegemist järjekordse ajaloo esimese taolise saavutusega Hiina Rahvuslikule Kosmoseagnetuurile. Ehituselt on Chang'e 6 praktiliselt identne Chang'e 5-ga, millel õnnestus sama teha 2020. aasta detsembris niiöelda Kuu esiküljelt. Toona jõudis Maale kokku 1,7 kilogrammi kuupinnast, mis oli esimene taoline õnnestumine Nõukogude Liidu Luna 24 missiooni järel 1976. aastal.
Kuu tagaküljel maandumine, proovide kogumine, pakendamine ja nende spetsiaalse raketi abil põkkumiseks tagasi Kuu orbiidil ootava aparaadi juurde lennutamine erineb sama tegemisest Kuu esiküljel vaid ühe tähtsa erinevuse poolest. Nimelt ei suuda sealne tehnika suhelda Maaga otse, kuna Kuu jääb raadiolainetele ette. Selleks saatis Hiina tänavu märtsis Kuu orbiidile satelliidi Queqiao-2, mis vahendab Chang'e 6 raadiosignaale (telemeetria, fotod, teaduslikud andmed) Maale.

Change'e 6 missiooniga on kaasas ka pisikene Pakistani nanosatelliit ICUBE-Q, mis jääb Kuu orbiidile pildistama selle pinda ja mõõtma Kuu nõrka magnetvälja. Lisaks kannab maandur mitut rahvusvahelist instrumenti. Neist esimeseks on Prantsuse päritolu instrument lühendiga DORN, mis uurib kuidas kuutolm ja erinevad ühendid suhtlevad Kuu ülihõreda atmosfääri (eksosfääri) ja Kuu pinnase (regoliidi) vahel. Teiseks on maanduri pardal Itaalia INRRI, mis kujutab endast laserkaugusemõõdikut ning kolmandaks kannab see Rootsi NILS instrumenti Kuu pinnalt peegelduvate negatiivsete ioonide mõõdistamiseks. Paar päeva enne Chang'e 6 starti selgus, et maandur kannab tõenäoliselt ka pisikest neljarattalist kulgurit, mille kohta ei ole otseselt midagi avaldanud. Seda märgati Hiina rahvusliku kosmoseagentuuri poolt postitatud stardieelsetelt fotodelt kinnitatuna maanduri küljele.
Võrreldes näiteks NASA või ESA missioonidega, mille puhul avaldatakse kõik andmed praktiliselt reaalajas, on Hiina Rahvuslik Kosmoseagentuur oma missioonidega olnud traditsiooniliselt kidakeelne. Sellele vaatamata on nad Chang'e 6 maandumisest avaldanud suurepärase aegvõtte. Seda näeb siis alt.
Praeguse info kohaselt on maandur hea tervise juures ning tõenäoliselt tegelemas robotkäpa ja puuride abil proovide võtmisega. Juba homme peaks rakett proovidega Kuu tagaküljelt "õhku" tõusma ning kohtuma Kuu orbiidil asuva laevaga, mille ülesandeks on need Maa poole saata. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis kapsel proovidega peaks kusagil Mongoolia stepis maanduma jaanipäeva paiku.

Chang'e 6 missioonist kirjutasime ka siin: https://www.astromaania.ee/2024/05/change-6-suundus-kuu-tagakuljele.html
*Yutu-2, mis on antud teksti kirjutamiseks Kuul ringi veerenud 5 aastat 4 kuud ja 30 päeva, lõi üle eelmise Nõukogude Liidu 1970. aastal Kuule saadetud Lunokhod 1 kulguri rekordi, mis suutis Kuul vastu pidada 321 päeva.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar