pühapäev, 17. veebruar 2019

Avastati uus kääbusgalaktika

Kuigi senitundmatute galaktikate avastamine pole astronoomide jaoks just mingi suur sündmus (neid on kõikjal meie ümber), ei juhtu seda tavaliselt kogemata ja avastatud galaktikad asuvad reeglina sügaval universumipimeduses. Jaanuari lõpus teatasid aga Hubble kosmoseteleskoobiga Galaktikas asuvat keraparve NGC 6752 vaatlevad astronoomid meile suhteliselt lähedal asuva kääbusgalaktika juhuslikust leiust.
Parasjagu uurides kerasparves asuvaid valgeid kääbustähti (see annab aimu parve enda vanusest), märkasid astronoomid, et osad selles nähtavad tähed ei tundu asuvat parves endas, vaid kaugel selle taustal. Lähemal vaatlusel selgus, et tegemist on meie Galaktikast umbes 30 miljoni valgusaasta kaugusel asuva sfäärilise kääbusgalaktikaga, mis sai nimeks Bedin 1.
Võrreldes Linnuteega on see küll pisike - "kõigest" 3000 valgusaastat lai ning väga tuhm. See viimane omadus annab mõista, et selles on väga vähesel määral tähtedevahelist tolmu. Kääbuse koosseisu kuuluvate tähepopulatsioonide põhjal võib väita, et Bedin 1 on ligemale 13 miljardit aastat vana ehk peaaegu sama eakas kui Universum ise. Tema pikaajalisuse põhjuseks on arvatavasti suur isoleeritus teistest hiidgalaktikatest (2 miljonit valgusaastat lähimast suuremast NGC 6744 spiraalgalaktikast), mistõttu ei ole seda veel tõmmatud suuremate tähesüsteemide sekka. Mõnes mõttes võib öelda, et tegemist on elava fossiilina varajasest Universumist.


Meie kohalikust galakikagrupist* on praeguse sesiuga teada teada 36 taolist kääbusgalaktikat, millest 22 tiirlevad ümber Linnutee. Bedin 1 on neist teadaolevalt vanim.
All video Bedini asukohast Linnutee ja eelmainutud kerasparve suhtes. Nagu näha, siis piisavalt suure suurendusega hakkavad kõikjal meie ümber paistma galaktikad, mis sisaldavad kümneid miljoneid, miljardeid või isegi triljoneid individuaalseid tähti.
*Kohalik grupp on gravitatsiooniliselt seotud hiid- ja kääbusgalaktikate kogum, mis omakorda kuulub Virgo superparve koosseisu. Suurimad kohaliku grupi galaktikad on Andromeeda, Linnutee ja Kolmnurga galaktika.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar