reede, 16. oktoober 2020

BepiColombo möödalend Veenusest

Eile sooritas 2018. aasta oktoobrist Merkuuri poole teel olev kosmosesond BepiColombo oma esimese möödalennu Veenusest. Kõige lähemas punktis asus ta planeedi pinnast 10 720 kilomeetri kaugusel. Möödalennu jäädvustas üks sondi kaameratest, mille poolt klõpsatud sajad fotod on kokku pandud allolevaks videoklipiks.

Euroopa ja Jaapani kosmoseagentuuride koostöös valminud BepiClolombo jaoks oli tegemist teise möödalennuga planeedist, peale seda kui see sooritas kevadel sarnase manöövri Maa puhul. Järgmine, samuti Veenuse möödalend, peaks aset leidma järgmise aasta augustis. Siis satub sond Veenuse pinnast vaid 550 kilomeetri kõrgusele. Peale seda on BepiColombol kavas veel kuus möödalendu Merkuurist, kuni 2025. aastal peaks see viimaks selle ümber orbiidile jääma. Selliste möödalendude eesmärgiks on muuta tasapisi sondi trajektoori ja kiirust, kuna Päikesele nii lähedal oleva ja selle ümber väga kiiresti tiirleva Merkuuri orbiidile praktilistel kaalutlustel teisiti ei pääse.

Kord oma sihtmärgi ümber jõudnult hakkab see uurima Päikesesüsteemi piseima planeedi mõistatusliku siseehitust, magnetvälja teket ja sünnilugu. Sellest saab kolmas Merkuuri külastanud ja teine selle orbiidile jõudnud sond NASA Marineri 10 ja MESSENGER nime kandvate uurimissondide järel.

BepiColombo Maa möödalennust kirjutasime siin: https://www.astromaania.ee/…/sond-moodus-maast-teel-merkuur…

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar