laupäev, 15. mai 2021

Hiinlased maandusid Marsil!

Head uudised! Ööl vastu tänast maandus meist sel hetkel 320 miljoni kilomeetri kaugusel asunud Marsil üks kulgur. Tegemist Hiina poolt eelmise aasta suvel teele pandud ja tänavu veebruaris Marsi orbiidile jõudnud Tianwen-1 missiooni kauaoodatud teise etapiga, kus maandur ja selle peale kinnitatud marsikulgur nimega Zhurong eraldusid orbiidile jäävast robotlaevast ning maandusid Marsile Utopia Planitia nimelisele tasandikule. Puude võõra planeedi pinnaga leidis aset Eesti aja järgi kell 3:11 öösel.

Kunstniku nägemus Hiina marsimaadurist

Umbes veerand tonni kaaluv kuuerattaline kulgur on disainitud külmal ja kõledal Marsil vastu pidama vähemalt kolm kuud, mille käigus see uurib planeedi kliimat ja pinnast ning otsib jälgi maa-alusest jääst. Taoline maandumine on eriti märkimisväärne kuna Hiinal õnnestus see kohe esimesel katsel. Sellega sai Hiinast Nõukogude Liidu ja USA järel kolmas riik, kellel on õnnestunud Marsil maanduda ja teine riik (USA järel) kellel on see õnnestunud teadaolevalt edukalt (NSVL Mars 3 sond/kulgur küll maandus 1971. aastal Marsil, kuid lõpetas paar minutit peale seda andmete edastamise).

Jääme ootama, kas Zhurong suudab ka maanduri pealt Marsi pinnale veereda ning selle esimesi fotosid Utopia Planitia kivistest väljadest...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar