pühapäev, 23. mai 2021

Hiina marsikulgur Zhurong veeres planeedi pinnale

Eelmisel nädalal Marsil maandunud Hiina marsikulgur Zhurong on nüüdseks maanduri pealt maha sõitnud ning planeedi uurimine võib alata.

Uudisega koos on avaldatud ka mõningaid üksikasju selle ehituse ja missiooni kohta (miski, mida Hiina kosmoseagentuur tavaliselt väga lahkelt ei jaga). Näiteks teame nüüd, et 240 kilogrammine kulgur hakkab Marsi pinda uurima 10 meetriste sõitude kaupa, mille vahel hinnatakse ümbrust ning edastakse uusi käsklusi. Sellise strateegia paneb paika Maa ja Marsi vaheline kaugus, mis tähendab, et valguse kiirusel liikuval raadiosidel kulub edasi-tagasi reisiks pikad 40 minutit. Kulguri reaalajas juhtimine seega kõne alla ei tule. Samal põhjusel peab kulgur oma lühiajalist marsruuti valima iseseisvalt.
Erinevalt NASA kulguritest on Zhurong varustatud automaatselt muudetava vedrustusega, mille abil saab selle kõrgust tõsta või langetada vajadusel 60 sentimeetri ulatuses. Kuna Marsi öödel langeb sealne temperatuur 130 miinuskraadini, on kulgur vooderdatud aerogeelist plaatidega - ülikerge materjaliga, mis juhib soojust väga halvasti. Kulguri päikesepaneelid olevat aga kaetud spetsiaalse libeda ja antistaatilise ainega, mis väldib marsitolmu kinnitumist sellele ning nende puhastamiseks piisab kulguri poolt tekitatud vibratsioonist.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar