reede, 7. mai 2021

Starshipi esimene edukas lend

Vahepeal läks täitsa meelest mainida, aga eile öösel sooritas kosmosetehnoloogia ettevõtte SpaceX prototüüp nimega Starship SN15 oma esimese eduka katselennu. Hiiglaslik, 16korruselise maja kõrgune ja 9 meetrit lai rakett jõudis katsetuse käigus 10 kilomeetri kõrgusele ning maandus kuus minutit hiljem ühes tükis tagasi kosmodroomile. Eelnevatel kordadel on prototüübid kas maandumisel või juba enne seda plahvatanud. Ka vahetult peale SN15 maandumist oli selle alumise ääre all näha põlemas gaasileeki, mis siiski kiiremas korras kustutati ja nüüdseks võib vist rahuliku südamega öelda, et õhku ta enam ei lenda. Loodetavasti said nüüd Starshipi juhtivad arvutid endale piisavalt õpetlikke andmeid, et tuua juba kõik järgnevad raketid turvaliselt tagasi maapinnale.

Starship on tegelikult vaid palju suurema kavandatava raketi teine aste, mis peaks SpaceX juhi Elon Muski nägemuse kohaselt juba varsti varsti viima inimesed (tagasi) Kuule, Marsile ja võib-olla isegi kaugemale. Nagu ütles vene raketipioneer Konstantin Tsiolkovski (1857-1935): "Maa on inimkonna häll, aga me ei saa igaveseks jääda oma hälli."
All video Starshipi lennust stardist maandumiseni. Nagu ikka on üheks selle kõige nauditavamaks kohaks, kui rakett ennast õhus pidurdamiseks kõhuli keerab (inglise keeles bellyflop)...ja muidugi see kauaoodatud vaatepilt, kui see lõpuks ühes tükis ja turvaliselt tagasi planeedipinnale jõuab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar