esmaspäev, 21. november 2022

Artemis I jõuab täna Kuu orbiidile.

Autor: Üllar Kivila

Pärast veidi enam kui viiepäevast lendu jõuab kosmoselaev Orion täna Kuu juurde. Artemis I veedab Kuu orbiidil umbes 2 nädalat kuni 5. detsembrini, mil algab tagasitee Maale eeldatava saabumisega 11. detsembri õhtul.

Artemis I missiooni trajektoor. Orion veedab umbes pool kuud elliptilisel retrograadsel Kuu orbiidil.

Artemis I siseneb Kuu ümber pikergusele elliptilisele orbiidile, kuhu peaks plaanide kohaselt tulevikus rajatama Kuu ümber tiirutav kosmosejaam Lunar Gateway (maakeeli siis "Kuuvärav"?). Selle orbiidi eripära on pikaaegne stabiilsus vähese kütusekuluga, pidev sidevõimalus Maaga ning soodne lähtekoht Kuu pooluste külastamiseks, mis on tulevaste mehitatud Kuu-missioonide planeeritud sihtkohad.

Kuu orbiidile sisenemise manöövrit saab näha NASA TV ülekandes algusega kell 12:15: https://www.youtube.com/watch?v=BvWtNx3VOUA Manööver algab umbes kaks tundi hiljem ning paraku toimub see Kuu tagaküljel, kus kosmoselaevaga otsesidet ei ole. Praegune ajakava on järgmine:
  • 14:26 - Orion liigub Kuu taha, side katkemine,
  • 14:44 - orbiidile sisenemise manööver,
  • 14:57 - vähim kõrgus Kuu pinnast (u 130 km),
  • 15:00 - Orion väljub Kuu tagant, side taastumine.
Loodetavasti saab enne või pärast Orioni Kuu varjus olemist näha ka mõningaid ägedaid ülesvõtteid kosmoselaeva pardakaameratest Kuu vahetus läheduses.
Endiselt saab missiooni kulgu igal ajal jälgida ka siit visualisatsioonilt: https://www.nasa.gov/specials/trackartemis/

Klõps süvakosmosest - Orioni päikesepaneelide otstes on GoPro Hero4 kaamerad.

Umbes poolel teel Kuule jäi sihtkoht kaadrisse.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar