neljapäev, 10. november 2022

Maad tabas tähtedevaheline asteroid

2014. aastal sisenes Paapua Uus-Guinea rannikust kirdes atmosfääri umbes poolemeetrise läbimõõduga mini-asteroid tähisega CNEOS 2014-01-08*. Kosmosekivi suur kiirus - ligi 60 kilomeetrit sekundis - ja selle eeldatav trajektoor tekitasid kahtluse, et tegemist ei pruukinud olla Päikesesüsteemist pärit kehaga. Nüüd on kahtlus leidnud kinnituse (tõenäosusega 99,999%), et CNEOS 2014-01-08 jõudis Maale mõne teise tähe juurest, tehes sellest esimese teadaoleva tähtedevahelise taevakeha, mille inimkond on registreerinud**.

Asteroidi (või meteoroidi) sisenemise tuvastas USA Jet Propulsion Laboratory juhitud Maalähedaste objektide keskus (CNEOS). Nende andmeid läbi kammides jäi asteroid silma Harvardi astronoomidele Avi Loebile ja tema kolleegile Amir Sirajile oma omapärase trajektoori ja kiiruse tõttu. Paraku oli USA Kaitseministeerium asteroidi täpsemad vaatlusandmed salastanud ning avaldas need alles selle aasta märtsis. Peale seda said astronoomid oma arvutused lõpule viia ning oma hüpoteesile tõestuse leida. Peale kõnealuse meteoori, kahtlustavad nad veel ühe registeeritud kukkumise puhul tähtedevahelist päritolu. Kahjuks on need andmed veel salastatud.***
Kuigi CNEOS 2014-01-08 plahvatas atmosfääri sisenedes, arvavad Loeb ja Sirajile, et sellest jäid suure tõenäosusega ka mingid killud alles. Järgmisel aastal on neil kavas ekspeditsioon neid ookeanipõhjast otsima minna. Proovid teise tähe ümber tekkinud kivist oleks arusaadavalt väga väärtuslikud ning lubaksid panna selle päritolu klappima mõne tuntud koostisega tähega. Kuna enamasti põlevad meteoorid atmosfääris ära ja isegi kui neist midagi alles jääb on nende leidmine paras peavalu, on astronoomid välja käinud idee ülemaailmsest kaamerate võrgustikust. Põlemise hetkel jäädvustatud valgust saaks spetroskoopiliselt analüüsida ning sellest tuletada meteooride täpsemat koostist.
All kaart kõnealuse asteroidi langemise umbkaudsest asukohast.


*Tehniliselt nimetatakse alla meetrise läbimõõduga kive meteoroidideks, üle meetrise läbimõõduga asteroidideks. Alla grammi kaaluvaid meteoroide kutsutakse ka mikrometeoroidideks. Lisaks tasub üle korrata, et atmosfääri sisenenud meteoroidi/asteroidi nimetatakse meteooriks ning maapinnani jõudnud keha meteoriidiks.
**enne CNEOS 2014-01-08 eksootilise päritolu kinnitust oli esimeseks teadaolevaks kinnitatult teisest süsteemist pärit asteroidiks 2017. aastal avastatud ja Päikesesüsteemi läbinud ʻOumuamua. Aasta hiljem tegi sama tähtedevaheline komeet 2I/Borisov.
***selle asemel, et salastamise peale automaatselt sukelduda ajusid pehmendavatesse vandenõuteooriatesse, tuleks meeles pidada, et ükski riik ei taha avalikult kuulutada, et kui võimekad või kehvad nad ühe või teise seireülesande puhul on. Samal põhjusel on salastatud või olnud salastatud detailid paljude tundmatute lendavate objektide kohta. Kui sa ei ole kindel, et millega on tegu, siis riiklikul tasandil on kõige targem hoiduda võtmast avalikku seisukohta või anda niisama välja väärtuslikke vaatlusandmeid (mida vaenlane saaks kasutada su kaitsevõimekuse hindamisel). Ühesõnaga on hämamine strateegiliselt kõige targem tegu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar