kolmapäev, 16. november 2022

Artemis I on startinud!

Autor: Üllar Kivila

Start toimus kell 8:47, pärast umbes kolmveerandtunnist viivitust esialgselt väljakuulutatud ajast. SLS kanderakett töötas veatult ning kosmoselaev Orion on nüüdseks teel Kuu poole. Stardi ja Maa orbiidil tehtud manöövrite otseülekanne NASA TVs: https://www.youtube.com/watch?v=CMLD0Lp0JBg

Peamootorite süüde. Selle sädemepilve raketi alla tekitamise lisaeesmärk on ka üleliigse vesiniku ära põletamine, mida paratamatult enne starti veidi düüsidest välja lekib.

Start!

SLS teel orbiidile. Orioni sihtkoht Kuu sättis end ka parajalt kaadrisse.

Tahkekütuse-kiirendite eraldumine raketist. Paraku toimus start ööpimeduses kohaliku aja järgi kell 1:47 ning kaamerapilt polnud seega just kõige põnevam.

Esimesi kaadreid Orioni pardalt umbes 800 km kõrguselt Maa orbiidilt. Parasjagu voltis kosmoselaev oma päikesepaneele lahti.

Reaalajas saab missiooni käiku jälgida siit: https://www.nasa.gov/specials/trackartemis/

Mis saab edasi? Reis Kuule kestab umbes 5 päeva ning selle orbiidile jääb Orion umbes 2 nädalaks (~ 22. november kuni 6. detsember) Maale naasmine peaks toimuma 12. detsembri paiku.
Kuna tegu on eelkõige tehnikat katsetava missiooniga, siis ei tasu seda kava surmtõsiselt võtta ning mõningased muudatused on ootuspärased. Mõistagi postitame uuendusi kui missiooni kava täpsustub või mõni oluline sündmus toimub.

Update:

Täna toimub veel kaks ülekannet: kell 15.30 algab ülekanne Orioni süvakosmose-manöövrist, mis suunab kosmoselaeva Kuu orbiidi suunas ning kell 17 algab ülekanne Orioni väljalennul jäädvustatud Maa-vaadete esitlusega. Selleks hetkeks on kosmoselaev Maast juba mitmekümne tuhande kilomeetri kaugusel ning naudib sarnaseid vaateid, mida nägid enam kui poole sajandi eest Apollo missioonide astronaudid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar