neljapäev, 17. november 2022

Leoniidid tulevad taevasse!

Täna öösel tasub igaks juhuks taevasse piiluda, kuna tippnemas on leoniidideks kutsutud meteoorivool. Tavaliselt üsna tagasihoidliku voolu kohta prognoositakse tänavu 50 kuni 200 meteoori tunnis ehk keskmiselt kaks "lasku" minutis. Vaatepilti ei sega õnneks ka selleks ajaks suhteliselt õhukeseks kahanenud Kuu. Sama ei saa ilmselt öelda meie ilma kohta, kuigi praeguse seisuga prognoositakse saartel ja Põhja-Eestis ööseks isegi kohatisi selgeid pilveauke.

Televisioonikaamera poolt jäädvustatud 1999. aasta leoniidide meteoorisadu, kui tunnis oli võimalik loendada 3000 meteoori. Fotole on kokku pandud kõigest ühe minuti jagu kaadreid.

Leoniidide näol on tegemist perioodiliselt Päikesele läheneva komeet Tempel–Tuttle küljest pärineva materjaliga, mis on selle orbiidile küllaltki ebaühtlaselt jaotunud. Selle tulemusel võib see vool nähtavate meteooride langemistiheduse poolest väga suurel määral kõikuda. Näiteks ajalooraamatutesse kirjutasid leoniidid ennast 1833. aasta novembris, kui tollase meteooritormi ajal olevat tunnis nähtud sadu tuhandeid(!) meteoore. Sellist vaatepilti on ausalt öeldes isegi raske ette kujutada. Sealt edasi leiti, et leoniidid tunduvad eriti võimsaks muutuvat umbes iga 33 aasta tagant. Viimane selline juhus leidis aset aastatuhandevahetusel, kui tunnis loendati ligi 3000 meteoori ning järgmist oodatakse 2033nda aasta paiku.

Leoniidide radiant ehk taevaosa, kust meteoorid näivad pärinevat asub Leo ehk Lõvi tähtkujus. Sellest on aga soovitatav natukene mööda vaadata.
Kirjeldust sellest, et kuidas Eestist vaadeldi 1998. aasta leoniidide sadu, saab lugeda siit: https://www.postimees.ee/.../leoniidid-sadasid-siis-kui...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar