kolmapäev, 7. veebruar 2024

Meenutades autot kosmoses

Eile kuus aastat tagasi toimus üks lähiajaloo kurioossemaid raketistarte, kui Päikese-orbiidile saadeti SpaceX ja Tesla juhi Elon Muski igapäevakasutuses olnud Tesla Roadster. Tegemist oli hea võimalusega mõlemale Muski ettevõttele võrdlemisi odavat (kuid suurepärast) reklaami teha*. Nimelt oli tegemist SpaceX-i raskekanderaketi Falcon Heavy esmalennuga, mille prognoositud edu oli piisavalt madal, et mitte riskida selle pardal mõne kalli satelliidi üleslennutamisega. Sellises olukorras testitakse raketi võimekust kinnitades selle lastiruumi lihtsalt paraja massiga betoonikamakas. Et betoonplokk ei ole kuigi fotogeeniline, otsustati see asendada Muski enda Teslaga (tal oli ja on neid ilmselt mitu), mille juhiks pandi istuma Starmani hüüdnime kandev mannekeen ning autoraadiost korduse peale mängima David Bowie samanimeline singel.

Falcon Heavy esmastart oli edukas ning Muski Teslast saigi esimene kosmosesse jõudnud seeriaauto**. Sõiduki külge ja sisse kinnitatud kaamerad edastasid veel neli tundi peale starti Maale otsepilti ja -heli orbiidil tiirlevast Teslast, Starmanist ja autoraadios mängivast David Bowie loost. Mõned tunnid peale akude tühjenemist (plaani järgi oleks need pidanud vastu pidama 12 tundi) ning ülekande lakkamist tõukas raketi viimane aste Tesla Maa orbiidilt Päikese orbiidile.



Kosmose-Tesla tiirleb tänaseni Päikese ümber väljavenitatud orbiidil, mis ulatub kaugemale kui Marsi orbiit ning ühe tiiru tegemiseks kulub sellel kusagil poolteist aastat. Maa pealt tehtud teleskoobivaatluste põhjal on teada, et Tesla pöörleb kiirusega 4 minutit ja 46 sekundit. Kuigi osad meediakanalid teatasid alguses, et auto saadeti Marsile, ei olnud see kunagi otseselt plaanis ning arvutused näitavad, et selle tõenäosus Marsiga põrkuda on kaduvväike. Küll aga on Teslal järgneva 3,5 miljoni aasta jooksul 6% tõenäosus põrkuda Maaga. Esimene lähedane möödalend Maast leiab aset 2047. aastal, kui Tesla möödub meist 5 miljoni kilomeetri kauguselt. Iga uue möödalennuga selle orbiit õige pisut nihkub.
Auto täpsemat asukohta Päikesesüsteemis näeb siit: https://spacein3d.com/where-is-starman-live-tracker/
Tänaseks on Tesla algne punane värv ammu kadunud ja selle salongimaterjalid ilmselt tundmatuseni moondunud. Keemikute sõnul lagundab/aurustab päikesekiirgus lõpuks auto kõik detailid peale metalli ja klaasi. Kusagil miljardi aasta pärast on auto mikrometeoroidide kokkupõrgetes tõenäoliselt täiesti hävinud.

4 tunnine video pöörlevast autost Maa orbiidil: https://www.youtube.com/watch?v=aBr2kKAHN6M
*Musk teatas pikalt enne starti sotsiaalmeedias, et nad kavatsevad esimese Falcon Heavy raketiga kaasa panna midagi "võimalikult naeruväärset". 2017. aastal pakkus üks tema jälgijatest, et see võiks olla Tesla. Sealt see idee ilmselt ka alguse sai.
**täitsa esimeseks kosmosesse jõudnud autoks võib vist nimetada Apollo 15 kuumissiooniga kaasas olnud kulgurit. Sõidukil oli neli ratast, vedrustus, rool ja istmed - võib vist autoks nimetada küll. Samasugused kuukulgurid olid kaasas ka Apollo 16 ja 17 missioonidel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar