neljapäev, 22. veebruar 2024

Astronoomiaklubi astrofoto: Kemble juga (Kemle's Cascade)

Aasta alguses, siis kui paariks ööks tuli viimati kokku astrofotograafi kolmainsus - selge taevas, noorkuu ja vaba aeg - sai muuhulgas seatud teleskoop pildistama Kaelkirjaku tähtkujus asuvat Kemble juga. Inglise keeles Kemble's Cascade (või lihtsalt Kemble 1) on umbes kahekümnest enam-vähem sama heledast tähest koosnev rida, mis näib "voolavat" hajustäheparve tähisega NGC 1502. Ei asterismi* inidividuaalsed tähed ega umbes 3500 valgusaasta kaugusel asuv parv pole omavahel otseselt seotud. Tegemist on lihtsalt ilusa kokkusattumusega, mille kaugemaid analooge leiab kasvõi antud fotolt taustatähti kammides mitmeid.

Kasutatud tehnika: Teleskoop Sharpstar edph61 III, monteering EQ6R-PRO, kaamera ASI071MC Pro, 134x30sek(+50 flat, 50 dark flat, 40 dark), gain 0, filter Optolong L-Pro. Gideeritud. PHD2, N.I.N.A, DSS, Pixinsight.
Kemble joa avastas frantsiskaani preester Lucian Kemble puhtjuhuslikult binokliga taevast vaadeldes ning kirjutas sellest ameerika hobiastronoomile ja astronoomia populariseerijale Walter Scott Houstonile. Viimane oli sellest nii vaimustunud, et kirjutas asterismi kohta 1980. aasta Sky & Telescope ajakirja artikli, kus ta nimetas selle avastaja järgi Kemble joaks.
Kemble järgi on veel nimetatud kaks asterismi. Kemble 2 ja Kemble tuulelohe. Esimene asub Lohe tähtkujus ning meenutab veidi Kassiopeia miniatuurset versiooni. Kemble tuulelohe on asub samuti Kaelkirjakus ning meenutab natukene rombikujulist tuulelohe koos nööriga.
Kuna Kemble juga on taevas kusagil viie täiskuu ketta pikune, siis kõige parem on seda vaadelda binokliga. Kaelkirjaku tähtkuju, mille keskel juga asub, leiab Põhjanaela ja Veomehes asuva Kapella ehk Jõulutähe vahelt. Tegemist on ühe sellise tähtkujuga, milles praktiliselt puuduvad heledamad tähed.
*asterism on mingi tuntud tähtede grupp või muster, aga mitte tähtkuju. Tuntumad asterismid on Suur Vanker (Suures Karus), Taevasõel, Orioni vöö, Suvekolmnurk, Talvekuusnurk, Pegasuse ruut jne.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar