neljapäev, 15. veebruar 2024

Odysseus saadeti Kuule maanduma

Täna hommikul Eesti aja järgi kell 8:05 tõusis Kennedy kosmosekeskuse stardiplatvormilt õhku SpaceX Falcon 9 rakett, mille ninakoonuses asus järjekordne USAs ehitatud kuumaandur. Seekord on tegemist ettevõtte Intuitive Machines Nova C maanduriga, mis on esimese missiooni auks nimetatud Odysseuseks. 2x3 meetrise silindrikujulise maanduri eesmärgiks on millalgi 22. veebruaril laskuda Kuu lõunapoolusest 300 kilomeetri kaugusel asuvasse Malabert-A kraatrisse.

Kuigi Odysseus kannab endaga kaasas mitmeid teadusinstrumente, on selle peamiseks missiooniks olla tõestuseks, et Intuitive Machines suudab ehitada usaldusväärseid kuumaandureid, mida saaks tulevikus kasutada NASA Artemise missioonide raames varustusliini tagamiseks Maa ja Kuu vahel. Sellisena on see osake NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services) programmist, kuhu kuulub mitmeid eraettevõtete poolt ehitatud maandureid ja missioone.

Falcon 9 start.

Odysseus raketi lastiruumis.

Kunstniku nägemus edukalt maandunud Odysseuse kuundurist.
Näiteks 8. jaanuaril startis ULA uue raketi Vulcan Centaur pardal USA ettevõtte Astrobotic mehitamata kuumaandur Peregrine. Kuigi rakett töötas laitmatult ning maandur eraldus selle küljest edukalt, avastati loetud tunnid hiljem, et see lekib kütust. Lekke poolt põhjustatud (reaktiiv)tõukejõud tähendas, et maanduri päikesepaneelide õige nurga all hoidmiseks tuli kulutada pidevalt lisakütust ning maandumiskatsest ei tulnud midagi välja. Mõni päev hiljem lubati Peregrinel Maa atmosfääris ära põleda.
Hetkel tundub, et Odysseusega on kõik korras ning see on alustanud oma 6-päevast retke Kuu suunas. Jääme ootama maandumiskatset, mis võib seekord olla üsna vaatemänguline. Nimelt on Odysseil kaasas pisikene kuupsatelliit EagleCam, mille maandur vahetult enne maandumist Kuu pinnale heidab. Sealt proovib EagleCam jäädvustada videos Odysseuse maandumist, edastades otsekaadrid läbi maanduri Maale. Midagi sellist pole varem üritatud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar