neljapäev, 16. mai 2024

Hiiglasliku päikeseplekkide grupi areng nädalate jooksul

Video Päikesel arenevast plekkidegrupist AR3664 umbes kahe viimase nädala jooksul. Tekkivad ja paisuvad plekid pööravad klipi vältel ennast Päikese ühest servast teise, kuna keskmiselt teeb Päike ühe pöörde 28 päevaga (ekvaatoril kiiremini, poolustel aeglasemalt). Grupp on praeguse enam-vähem tippu jõudnud Päikese aktiivsustsükli suurimaid, ulatudes vahepeal läbimõõdult pea 200 tuhat kilomeetrit. See on siis umbes sama palju kui 15 Maad üksteise kõrval.

Tegemist on ühtlasi sama grupiga, millest lendas välja purse, mis tekitas muuhulgas Eesti kohal 10.-11. mail nähtud ülivõimsad virmalised. Alles üleeile tunnistati sama grupi puhul purset, mida peetakse käesoleva kümnendi võimsamaks. Õnneks (või kahjuks) see Maad ei taba. Videot viimasest purskest näeb all.

Päikeseplekid tekivad kui Päikese magnetväli läheb sisuliselt keerdu ning hakkab teatud kohtades tähe pinnast plasmat välja tõmbama. Kuna magnetväli ulatub ka pinnast sügavamale, rikub see seal tavalise tsirkulatsiooni, mis tähe sügavamatest kihtidest soojust pinnale transpordib. Rikutud ringlusega piirkonnad jahtuvad ümbritsevast umbes 1500 kraadi madalamale temperatuurile ning ei kiirga seetõttu nii tugevalt valgust.

Video allikaks on SolarHam.com. Klipi valmistamiseks vajaminevad kaadrid pärinevad NASA Solar Dynamics Observatorilt, mis kujutab endast Maa orbiidil asuvat satelliiti, mis vaatab Päikest pidevalt ja paljudes erinevates lainepikkustes.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar