reede, 17. mai 2024

Astronoomiafestival 2024

Saabunud on hetk mida Eesti kosmose-, tähistaeva- ja astronoomiahuvilised on pikalt oodanud - avatud on registeerimine kogupereüritusele Astronoomiafestival 2024. Peale mitut aastat Lõuna- ja Lääne-Eestis toimumist leiab tänavune festival aset 9.-13. augustil Põhja-Eestis Harjumaa läänenurgas Keibu külas Ristna sadamas, vaid 50 kilomeetrit Tallinnast. Vaatamata pealinna lähedusele on valitud koht väga pimeda taevaga ning pakub palju vaatamist nii silma kui teleskoobiga.

Registreerimine siin: https://festival.astronoomia.ee/
Katuse alla majutust soovijatel tasub pigem kiirustada, kuna tubaste kohtade arv on piiratud. Telgi-, karavani- ja paadikohti leidub festivalialal aga praktiliselt piiramatult. Lisaks on kuni suvise pööripäevani festivalipass veidi odavam.
Ürituse lühitutvustus:
Iga aasta augustikuus, kui Perseiidide meteoorisadu jõuab haripunkti, kogunevad Eesti astronoomiaarmastajad, asjahuvilised taevavaatlejad ja elukutselised astronoomid mõneks päevaks kokku, et tutvuda põnevate arengute ja avastustega kosmoses, uudistada läbi teleskoopide augustiöö taevast ning kohtuda vanade sõprade-tuttavatega ja leida uusi.
Astronoomiafestivalil ootavad teid:
  • ettekanded ja ülevaated astronoomia olulistest avastustest ja uurimisteemadest, kosmosetehnoloogiast ja taeva vaatlemisest;
  • seltskondlikud tegevused, töötoad, kontserdid ja mõnus ajaveetmine teiste astronoomiahuvilistega Põhja-Eesti rannikul pimeda taeva all.
  • öised taevavaatlused läbi paljude teleskoopide, langevate tähtede loendamine ja palju muud.
Astronoomiafestivalile on oodatud kõik astronoomiahuvilised: nii need, kes alles varbaotsaga kosmilise ookeani kaldal vett katsunud, kui ka need, kes juba aastakümnete eest selgetel öödel magamisest loobunud on. Oma teleskoopide, kaamerate, binoklite või kiikrite kaasa võtmine on teretulnud. Osaleda võib kogu perega - päevases programmis on tegevusi nii suurtele kui väikestele ning öine kosmose avaruste uudistamine ei jäta kindlasti kedagi külmaks.
  • Ristna asub Bortle’i valgusreostuse skaalal 2. tsooni piirkonnas. Koos soodsa kuuvalguse seisuga võib oodata häid olusid süvataevaobjektide vaatlemiseks ja jäädvustamiseks.
  • Kuu on festivali ajal kasvav poolik ning vaadeldav pigem päeva teises pooles. Festivali esimesel õhtul on Kuu 24% valgustatud ning loojub kella kümne paiku. Järgnevatel õhtutel teeb see lõunataevas üha madamaid kaari. Viimasel õhtul loojub 61% valgustatud Kuu umbes kell 22:30. 
  • Planeedid: taevas on nähtavad Saturn, Jupiter ja Marss, teleskoopidega ka Uraan ja Neptuun. Parim vaatlusaeg on pärast keskööd ja vastu hommikut. Marss ja Jupiter on taevas üksteisele lähenemas, asudes festivali viimaseks ööks üksteisest vaid kraadi kaugusel. 
  • Pime aeg on umbes kell 23–4. Astronoomiline kesköö on kell 1:20. 
  • Päike on eeldatavasti väga aktiivne, tõenäoliselt saab vaadelda päikeseplekke. Vastavate päikeseteleskoopiega ka protuberantse. 
  • Perseiidide meteoorivoolu maksimumi ennustatakse ööle vastu 13. augustit.
Astronoomiafestival 2023 Otepää lähistel Sokka puhkekeskuses

Astronoomiafestival 2023 Otepää lähistel Sokka puhkekeskuses

Astronoomiafestival 2023 Otepää lähistel Sokka puhkekeskuses

Astronoomiafestival 2023 Otepää lähistel Sokka puhkekeskuses
Üritust korraldab Eesti Astronoomia Selts.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar