pühapäev, 19. mai 2024

Virmalised põhjapoolusel

Üks ülevaatlik pilt eelmise nädalavahetuse virmaliste mängust. Tegu on eri kellaaegadel eri satelliitide (NOAA-20, NOAA-21 ja Suomi NPP) poolt tehtud vaatluste mosaiikpildiga, mis näitab tervet põhjapooluse ümber paiknevat virmaliste ovaali.

Et möödunud tugev magnettorm kestis üle 24 tunni, oligi võimalik terve virmaliste ovaal mitmete vaatluste abiga jäädvustada - igal üksikul ajahetkel oleks mingi osa päevavalguse poolt varjatuks jäänud.
Maa mõlema pooluse ümber on enam-vähem püsivad virmaliste ovaalid, kuid tavaolekus on virmalised üsna nõrgad ja ei pruugi nähtavad olla. Magnettormide aegu muutuvad need aga heledamaks ning laienevad - st virmalised nihkuvad pea kohal nähtavaks madalamatel laiuskraadidel. Tasub tähele panna ka seda, et virmaliste ovaali keskpunkt ei lange kokku geograafilise põhjapoolusega, vaid ümbritseb geomagnetilist poolust, mis asub praegusel ajal Kanada Arktikas Ellesmere'i saare kandis. Seetõttu on Ameerika mandri elanikel virmaliste vaatlemise osas Euroopa ja Aasiaga elanike ees väike eelis - kuna ovaali keskpunkt on nende suunas nihkes, paistavad seal virmalised madalamate laiuskraadide (ja seega rohkema inimasustuse) kohal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar