teisipäev, 28. mai 2024

HP Tau (T Tauri täht Sõnnis)

Järjekordne värske foto Hubble kosmoseteleskoobi poolt, mis vaatamata oluliselt uuema James Webbi kosmoseteleskoobi kasvavale kuulsusele on endiselt inimkonna üks teravamaid silmi universumisse. Kõnealusel fotol on näha noort kolmiktähesüsteemi (foto paremas pooles, keskel), mis koosneb tähtedest nimedega HP Tau, HP Tau G2 ja HP Tau G3 ning neid ümbritsevast peegeldusudust.

Suuremalt: https://science.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/05/hubble-hptau-wfc3-1-flat-finalok.jpg

Neist kõige ülemine on HP Tau, mis on massilt sarnane meie Päikesele, kuid olles moodustunud vähem kui 10 miljonit aastat tagasi, ei ole selle südames veel käivitunud vesinikku heeliumiks liitvad termotuumareaktsioonid. Selle asemel toidab seda endiselt niinimetatud gravitatsiooniline energia, mis noort tähte kokku surub ja kuumutab. Alles siis kui selle südames tõuseb temperatuur kusagil 10 miljoni kraadini, satuvad vesiniku tuumad ehk prootonid üksteisele piisavalt lähedale ning liituvad. Taolisi veel mitte päris õigeid tähti nimetatakse astronoomias T Tauri tähtedeks (esimese taoliste avastatud tähe T Tauri järgi) ning neid iseloomustab muutlik heledus. Osad muutused on juhuslikud, teised regulaarsed. Nende põhjuseks on noort tähte ümbritsevate gaasi- ja tolmuketaste ebaühtlused, tähepinnale langev tolm, loited, plekid ja kindlasti midagi sellist, mille kohta me veel midagi ei tea.
Tähesüsteemi ümbritsevad ebakorrapärased tolmu- ja gaasikogumid, mida antud juhul kutsutakse peegeldusuduks. See tähendab, et udu ise nähtavat valgust ei kiirga, vaid on valgustatud tähtede endi poolt. Umbes nagu autotuled valgustavad maanteel kauguses paistvaid uduviirge. Tegemist on ilmselt tähtede sünnist alles jäänud materjaliga.

Laiem foto HP Tau kolmiktähesüsteemist ja seda ümbritsevast peegeldusudust. Foto on tehtud Nicholas U. Mayalli nimelise 4-meetrise teleskoobiga Kitt Peaki rahvuslikus observatooriumis USA Arizona osariigis.

Tähtede vahetus läheduses, mis antud fotol on nende sära poolt varjatud, pöörlevad nende ümber niinimetatud potoplanetaarseid kettad. Tolmust ja gaasist koosnevad kettad on paigaks kus tolm- ja gaas liituvad üha suuremateks ja suuremateks kogumikeks, kasvades lõpuks meteoroideks, asteroidideks, protoplaneetideks ja lõpuks planeetideks.
HP Tau asub meist 550 valgusaasta kaugusel Sõnni tähtkujus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar